Sladićeva nova prognoza: Toplotni valovi će trajati od 10 do 15 dana

Podijeli članak:

Bh. meteorolog Nedim Sladić je za televiziju N1 najavio je da će ovogodišnje ljeto biti iznad višegodišnjeg prosjeka, ali sa kraćim brojem vrelih dana.

Nakon obilnih padavina koje su prouzrokovale poplave, pogotovo u Krajini, sunce je konačno obasjalo naša područja i njega. Kako najavljuje Sladić, neće ga manjkati.

Više sunca

– Ova sedmica je puno povoljnija i čini se da će tako biti i u narednom periodu. S tim da možemo očekivati više sunca u sedmicama koje budu dolazile. Sunca neće manjkati. E sada, subjektivno gledano nekima će to biti nedovoljno ali nama sunca neće nedostajati u prognozama, rekao je Sladić.

Kiše, kratkotrajnih pljuskova ove sedmice biće u četvrtak i petak, ističe Sladić.

– Najveća vjerovatnoća za pljuskove će biti u planskim područjima, ali možemo govoriti o temperaturama koje su primjerenije za maj i da su u zadnja dva dana biče iznad višegodišnjeg prosjeka, naveo je Sladić.

Kakvo će biti ljeto?

Nešto manje od mjesec dana je ostalo do kalendarskog ljeta, te nam je Sladić prezentirao najnovije podatke svih relevantnih meteoroloških službi o ljetu pred nama.

– Mi možemo govoriti da ovo ljeto u BiH bi trebalo biti još jedno toplije ljeto od višegodišnjeg prosjeka, najavio je Sladić.

Prema njegovim riječima, na ovogodišnje ljeto utjecat će i vlaga.

Toplotni valovi

– Ove godine ne bismo mogli očekivati da će toplotni valovi trajati po 10-15 dana kao što je to bio slučaj prethodnih godina upravo zbog te vlage u zemljištu. Znači toplotnih valova će biti, ali u kraćim obimima. Temperature zraka koje se približavaju granici 40 stepeni će biti rjeđa pojava, objasnio je Sladić i dodao statistiku broja vrelih dana prošle godine i onoga što se predviđa ovog ljeta.

– Broj vrelih dana kada temperatura prelazi 30 stepeni stepeni varirao je od 40-60 u Bosni, a u Hercegovini je išao 80. Ove godine će biti manji i to za 10-15 dana manji, rekao je Sladić.

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Protekli vikend održana je Velika nagrada Monaka, a najbolje vozače Formule 1 pratili je...

U posljednje vrijeme naša reprezentacija je iz dijaspore dobila nekoliko kvalitetnih igrača (Dedić, Gazibegović,...

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...