Search
Close this search box.

Sladić objavio prognozu vremena za 1. maj

Podijeli članak:

Period hladnog vremena polako ostavljamo iza nas, izjavio je za N1 bh. meteorolog Nedim Sladić.

Sladić je kazao da po visini počinje pritjecati osjetno topliji zrak s jugozapada kontinenta koji će, kako sedmica bude odmicala, sve više jačati na prednjoj strani doline nad Iberijskim poluostrvom, najavio je.

Stižu veće temperature

“U najkraćem, za vikend slijedi stabilizacija vremena koja će nas pratiti sve do posljednjeg dana mjeseca aprila, a dnevne temperature zraka početkom iduće sedmice uglavnom se kreću od 24 do 29 °C. Oporavit će se i jutarnje temperature zraka koje će od ponedjeljka se kretati uglavnom od 10 do 16 °C, a ovog vikenda uglavnom od 6 do 12 °C. Preovladavat će većinom sunčano vrijeme, no uz nešto vlage u višim slojevima atmosfere treba računati i prozirne visoke oblake”, kazao je Sladić.

Prognoza vremena za 1. maj

Što se tiče 1. maja, situacija se nažalost postepno kvari.

“No, ne gubite odmah nadu. Prvog maja prognozira se porast oblačnosti koji se širi od zapada i jugozapada prema istoku i sjeveroistoku Bosne. U početku radi se o visokoj prozirnoj naoblaci kroz koju se probija sunce, a tokom dana kako vlaga pristiže i u niže slojeve atmosfere, u većem dijelu zemlje preovladavaće oblačno vrijeme, uz zamućeno nebo. Što se tiče padavina, većina područja tokom 01.05. izgledno ostaju suha, no po trenutnom položaju ose doline, one su najmanje izgledne na krajnjem sjeveroistoku Bosne. Najveće vjerovatnoće za slabe, kratkotrajne lokalne pljuskove u drugom dijelu poslijepodneva su na zapadu, sjeverozapadu i jugozapadu Bosne, pogotovo u višim i planinskim područjima, te lokalno na sjeveru Hercegovine. Jugo će održavati temperature zraka prijatnim – ujutro od 10 do 16 °C, a danju većinom od 23 do 28 °C”, najavio je između ostalog Sladić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...