Skupština ZDK o primjeni Zakona o unutrašnjim poslovima

Zajedničkim pismom OHR i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, uputili su oštre kritike vlastima u Zeničko-dobojskom kantonu zbog novog prolongiranja primjene Zakona o unutrašnjim poslovima.

[embedded content]

Potpisnici pisma od kantonalnih vlasti očekuju da osiguraju provođenje pravne i budžetske nezavisnosti Uprave policije od početka naredne godine.O ovome će raspravljati Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

Iako je Zeničko-dobojski kanton bio jedan od prvih u Federaciji koji je zakonski osigurao finansijsku samostalnost policije, primjena tog zakona još nije zaživjela. Najavljena je nova odgoda primjene novog Zakona o unutrašnjim poslovima, a kao obrazloženje nadležnog ministarstva navedena je pandemija koronavirusa. U opozicii najavljuju da će učiniti sve da ovakva, kako kažu, blamaža ne prođe i treći put.

U Ambasadi SAD-a u BiH podsjećaju da su ambasador Nelson i visoki predstavnik Inzko pozvali vlasti Zeničko-dobojskog kantona da pokažu liderstvo i poduzmu sve neophodne mjere kako bi se, do 1. januara 2021. godine, osigurala provedba pravne i budžetske nezavisnosti Uprave policije.Provođenje zakona mora biti bez političke kontrole, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH. U Upravi policije ističu da je sasvim jasno da je budžetska i pravna samostalnost policije okvir u kojem se osigurava da nema nikakvog utjecaja na operativni rad.

SEMIR ŠUT, policijski komesar ZDK

“I da se od policije u takvoj situaciji mogu očekivati još bolji rezultati i da se u pravnoj i finansijskoj samostalnosti jasnije utvrđuje odgovornost za sigurnosnu situaciju. Budžetska i pravna samostalnost će biti ostvarena danas, sutra, ili za godinu, ćim prije, tim bolje imat ćemo bolji okvir, imat ćemo bolje rezultate i naši građani će biti zadovoljniji radom policije”.

Federalna uprava policije, kao i uprave policija u Tuzlanskom, Sarajevskom, Unsko-sanskom i Goraždanskom kantonu primjeri su uspješne primjene zakona koji omogućava finansijsku i pravnu neovisnost policije. Da li će i ZDK uskoro biti među ovim kantonima znat će se nakon sjednice kantonalne skupštine.

BHRT