Skupština KS o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su nakon dvosatne rasprave, usvojili dnevni red s dvije tačke, Izmjene i dopune zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo po hitnom postupku, te Prijedlog odluke za izbor predsjedajvaućeg i zamjenika predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela.

Zastupnik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković, koji je predložio dnevni red, kazao je da Izmjene zakona o organizaciji trebaju biti usvojene kako bi se Ministarstvo obrazovanja podijelilo na dva resora, a u jedno spojila Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture.

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) oštro su negodovali su zbog sazivanja hitne sjednice bez jasnog obrazloženja, ističući da je ‘Četvorka’ prekršila Poslovnik.

Klub SDA traži jasno obrazloženje hitnosti sazivanja sjednice, uzimajuću u obzir da ste se pozvali na članove koji definiraju kada se mogu sazivati hitne sjednice, a današnji dnevni red nije hitan, jer se ne referira na pandemiju ili zagađenje zraka i molimo vas da ove tačke razmatrate na redovnoj sjednici – kazao je šef Kluba SDA Mahir Dević.

Zastupnici ‘Četvorke’ kazali su da i opozicija može predložiti dodatne tačke dnevnog reda te da se hitnost ogleda u pravnim procedurama, nužnim izmjenama pojedinih poslovničkih odredbi te da je hitnost sjednice neupitna.

BHRT