Search
Close this search box.

Skupio hrabrost i okupao se u Uni na minus četiri

Podijeli članak:

Nije tolika rijetkost čuti da je neko skupio hrabrost da se okupa na rijeci tokom zimskog perioda, ali nije baš ni učestalo čuti da se neko kupa na Uni tokom prvom mjeseca u kalendarskoj godini.

Upravo na takav poduhvat usudio se Marko Đurđekanović, koji se okupao na krajiškoj smaragdnoj ljepotici i to na plaži u blizini hotela „Una“, za Novljane poznatoj kao plaža Kapetanović.

Marko je juče, kada je temperatura vazduha u Novom Gradu bila 4 stepena Celzijusova u minusu, ušao u vodu i zaplivao, te tako prije tradicionalnog plivanja za Časni krst na Bogojavljenje najavio da je u „dobroj formi“.

Kako je za stranicu Radija Novi Grad rekao ovaj 39-godišnji Novljanin, nije mu prvi put da se kupa na Uni ove zime, a za takav poduhvat se odlučio, prije svega, zbog zdravstvenih razloga.

Inače, kako kažu ljekari i mnogi stručnjaci, hladna voda jača imunitet, odnosno povećava broj bijelih krvnih zrnaca, jer tijelo reaguje na promjene temperature i aktivira odbrambene mehanizme u tijelu.

Osim toga, hladna voda pročišćava vene, arterije i kapilare i time poboljšava cirkulaciju. Ipak, za kupanje u zimskom periodu potreban je oprez, prije svega da nemate kardiovaskularnih problema, astmu ili visok krvni pritisak, prenosi infoprijedor.ba.

Sve u svemu, hrabar čin Marka, koji će ovu praksu, kako stoje stvari, vjerovatno nastaviti u budućnosti.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka