Skupili su 800 potpisa, traže hitnu reakciju nadležnih

Podijeli članak:

Građanska inicijativa “Život na uglju” koja se bori protiv eksploatacije uglja u Sanskom Mostu štetne po okoliš i živote građana danas je predala peticiju Općini Sanski Most sa više od 800 potpisa građana i građanki.

Traže hitnu reakciju nadležnih institucija za rješavanje izazova sa kojima se suočavaju stanovnici ove općine zbog eksploatacije uglja u Sanskom Mostu.

Naime, građani potpisivanjem peticije traže da se održi tematska sjednica ili da se kao tačka dnevnog reda na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća uvrsti rješavanje problema prouzrokovanih radom rudnika mrkog uglja, odnosno eksploatacijom koja već sada, po svemu sudeći, izlazi izvan okvira ugovorenih koncesijom.

Građani Sanskog Mosta su predugo trpjeli posljedice eksploatacije uglja

Žele i da se preispita koliku korist, odnosno štetu, ova eksploatacija donosi Općini i lokalnom stanovništvu.

Također, građani traže da općinske službe zahtijevaju od nadležnih institucija, kantonalnih i federalnih, da što prije pristupe rješavanju ovog problema, koji više nije samo problem lokaliteta rudnika, nego cijele Općine Sanski Most.

“Građani Sanskog Mosta su predugo trpjeli posljedice eksploatacije uglja. Vrijeme je za poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti našeg okoliša i dobrobiti naše zajednice”, izjavio je Faruk Beširević ,predstavnik Inicijative “Život na uglju”.

Građani potpisivanjem peticije žele adresirati više problema koji proizlaze iz eksploatacije uglja, uključujući zagađivanje zemljišta i zraka, ugrožavanja proizvodnje mlijeka i stočarstva, uništavanje privatnih parcela stanovnika, ometanje svakodnevnih aktivnosti stanovnika i uticaj na sveukupan kvalitet života.

FOTO: GI “Život na uglju”

Problem se javio kada je nezakonito doneseno Rješenje o prijenosu koncesije na privatno preduzeće iz Posušja, bez saglasnosti prvobitnog nosioca koncesije Rudnika Kamengrad, zbog čega je Vrhovni sud FBiH rješenje poništio te predmet vratio Federalnom ministarstvu na ponovno postupanje.

Traže da se se utiče na rad nadležnih inspekcija

Iz Inicijative Život na uglju zahtijevaju i od nadležnih kantonalnih i federalnih, da se pristupi što hitnijem rješavanju ovog problema i da se provedu mjere koje štite interese građana i građanki Sanskog Mosta.

Osim toga, neophodno je da se od Federalnog ministarstva energije i rudarstva zahtijeva postupanje po presudi Vrhovnog suda FBiH u vezi sa donošenjem Rješenja o prijenosu koncesije.

Dodatno, traže da se se utiče na rad nadležnih inspekcija, odnosno na njihovo brže i ažurnije postupanje.

 

 

(Fokus.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...