Skano: Ljekari UKC-a RS veoma posvećeni liječenju oboljelih od Kovida-19

Šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Fabio Skano rekao je da je ganut humanošću i posvećenošću radnika Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci kada je riječ o liječenju pacijenata oboljelih od Kovida-19.

Skano je rekao da je u UKC-u urađeno sve da pacijenti budu što bolje i organizovanije zbrinuti, što pokazuje i fleksibilnost te ustanove.

“Više od 600 oboljelih pacijenata od virusa u UKC-u je najviše od početka pandemije, što govori da je sistem prenapregnut. Zato je važno da se u RS poštuju mjere održavanja fizičke distance, higijene, nošenja zaštitnih maski i poštovanja izolacije”, rekao je Skano nakon što je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem, predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja i UKC-a posjetio odjeljenja te ustanove u kojima se zbrinjavaju pacijenti oboljeli od Kovida-19.

Skano je naglasio da su epidemiološke mjere bitne da se što prije suzbije i obuzda epidemija, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

On je rekao da je virus povećao postojeće nejednakosti u društvima, te posebno pogodio najugroženije.

“To je prilika da se grade snažniji i otporniji sistemi kako bi se prevenirale i buduće pandemije. Ovo što se desilo naglasilo je značaj zdravlja i koliko je ono bitno za ekonomski razvoj. Bitno je da u narednom periodu pristup zdravstvenim uslugama bude obezbijeđen svima bez obzira na finansijsko stanje”, naveo je Skano.

BHRT