Skandalozan govor svećenika na misi u Plehani, vrijeđao druge vjere i migrante

Podijeli članak:

U crkvi „Sveti Marko Evanđelista“, u mjestu Plehan kod Dervente, jedan svećenik je održao skandalozan govor tokom nedjeljne mise. Svećenik je iznio niz uvreda upućene migrantima, ali i vjernicima druge vjere. Prema podacima Informativne katoličke agencije, riječ fra Mati Vincetiću, župnom vikaru na Plehanu i vojnom kapelanu u Vinkovcima.

Svećenik je održao govor na proslavi Mlade nedjelje, koji ne priliči niti jednom vjerskom službeniku. Službi su prisustvovali vjernici iz raznih krajeva BiH i Hrvatske, navodi se na stranici IKA-e. Misa je prenošena na Posavskoj televiziji.

“Ne možemo prihvaćati migrante u svoju kuću, dati im sve i onda oni bezočno, drsko dođu i kažu ‘ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju hoću da jedem’. Došao si iz svoje zemlje gladan, žedan, gol i bos, tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si u mojue kuću gdje je Bog Isus Krist kojem se ja zahvaljujem za sve ove blagodati koje imamo na Zapadu. I sada ti meni naturaš tog tvog Boga koji teo stavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja njemu i tebi moram ispunjavati volju. Umjesto da kažeš ‘halo, vidi kome se trebamo zahvaliti svo ovo bogatstvo i napredak Zapada – Kristu i jevanđelju’. Zato je Isus rekao ženi ‘ne može to tako, tvoj Bog te ostavio golog, žednog, bosog napravit ću ti dobro, ali ti ćeš se i dalje klanjati… Ne može, ostavi se svoga Boga, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti dati sve. Bio sam u Njemačkoj, ni mi na um palo da kažem Švabi moraš me zaposliti (…) Ako si došao u moje, sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem. leći ćeš gdje ti kažem, jest ćeš što ti ja dadnem. Ja nikada ne bih vjerovao u Boga koji je ostavio svoj narod gladnim, žednim, golim i bosim. Taj Bog je lažan i ne postoji. Gdje ćeš se klanjati tom Bogu”, rekao je svećenik.

Snimak je objavio zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Sanel Kajan koji je kazao da će zatražiti pojašnjenje katoličke Crkve u BiH.

“Poslušajte ove riječi. Poslušajte ove uvrede. Ova ponižavanja. Poslušajte ovo zlo. Zgrožen sam, kao čovjek, ali i kao zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije Bosne i Hercegovine”, naveo je Kajan.

Očekuju se reakcije Crkve i nadležnih.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...