Skaka osumnjičen i za mito kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika

Podijeli članak:

U akciji kodnog naziva “Vizionar” u kojoj uhapšen bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, on je, između ostalog, osumnjičen i za davanje dara u vezi sa izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika.

Prije ove akcije, koja se sprovodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, ne treba zaboraviti da je Općinski sud u Sarajevu 2021. godine naredio privremeno oduzimanje mobilnih telefona gradonačelniku Skaki, ali i načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću radi istrage o trgovini utjecajem.

Sud je objasnio da im mobilne telefone oduzimaju jer bi mogli služiti kao dokaz u krivičnom postupku koji se vodi protiv nepoznatih osoba, a u pitanju je sumnja na davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Sud je to obrazložio opravdanom sumnjom da su vršili trgovinu utjecajem u procesu izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a indirektno i u izboru gradonačelnika, gdje je kandidat bio Bogić Bogićević.

Tad je na prvoj sjednici Gradskog vijeća bezuspješno glasano za novo rukovodstvo s obzirom na to da tadašnja “Četvorka” nije imala većinu da izabere svog kandidata, a zatim nije postojao ni kvorum za održavanje sjednice i ponovno glasanje.

Zbog toga Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika, kao što je planirano ranije. Bogićević se povukao iz utrke za gradonačelnika Sarajeva, a u javnosti su krenule optužbe za utjecanje na glasanje vijećnika.

Javnost je bila razočaran jer je većina htjela vidjeti uglednog Bogićevića na čelu grada. Nažalost, Bogićević je već na prvom koraku suočen sa političkim spletkama, smicalicama i manipulacijama.

Kako je i sam rekao cilj je bio da ga se onemogući da bude izabran na pomenutu dužnost.

“Posebno boli činjenica da su u to bili uključeni i oni koji su me predložili, a čija mi je glasačka podrška, nažalost, bila uskraćena u trenucima kad se odlučivalo o novom gradskom rukovodstvu”, poručio je tada Bogićević.

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...