Sjednica NSRS: Ćorić – Privredni razvoj mora biti cilj Vlade RS

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je danas da privredni razvoj mora biti cilj Vlade RS i svih institucija, te da je Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine kvaliteno sačinjen.

[embedded content]

“Ovaj dokument usvajamo u teško predvidivim uslovima usljed virusa korona jer su nastavljeni negativni trendovi poslovanja u ovoj godini sa neizvjesnim prognozama za 2021. Zato je potrebno definisati kratkoročne i dugoročne mjere za pomoć privredi”, rekao je Ćorić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da je potrebno rasteretiti privredu suvišnih nameta, kao i da nije realno očekivati da nagomilani problemi budu brzo riješeni, ali da dobro osmišljenim politikama i predanim radom mogu biti postignuti očekivani rezultati.

Ćorić je naveo da je potrebno značajno jačati privredu, jer samo tako i zajedničkim radom Vlade i privrednika na minimum mogu biti svedene negativne posljedice pandemije virusa korona.

“Pozdravljamo formiranje registra podsticaja privredi. Privreda mora ući u proces digitalizacije, a neophodno je restrukturisanje javnih preduzeća. Privredna komora podržava predloženi dokument, vjerujući da ćemo do zacrtanih ciljeva doći jasno definisanim akcionom planom”, dodao je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je potrebno da se radi na tehnološkom razvoju privrede kako bi postojeći problemi bili prevaziđeni.

“Moramo raditi na otvaranju novih radnih mjesta, jer određeni dijelovi privrede dugoročno se neće moći u potpunosti oporaviti. Potrebno je uskladiti obrazovanje sa tržišem rada, a javna preduzeća bi trebalo da na neki drugi način funkcionišu i da u punom kapacitetu obezbjeđuju finansijska sredstva za budžet RS”, rekao je Trivić.

On je ocijenio da je Prijedlog programa ekonomskih reformi jedan od najboljih do sada, jer su definisani problemi, ali i kvalitetne mjere za njihovo rješavanje.

Prethodno je premijer RS Radovan Višković obrazložio Prijedlog Programa ekonomskih reformi. Detaljnije OVDJE

BHRT