Sjećanje na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini

U Spomen-području “Donja Gradina” danas će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu – Donjoj Gradini.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac bio je najmasovnije mjesto stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista u Drugom svjetskom ratu, uključujući i hiljade djece, a Donja Gradina njegovo najveće stratište. Tu su vršena masovna smaknuća ljudi od 1942., pa do likvidacije logora, 1945. godine.

Na devet grobnih polja nalazi se 105 masovnih grobnica ukupne površine od 10.130 m².

Naknadno su pronađene još 22 masovne grobnice čija površina nije još utvrđena.

U aprilu 1945. godine ustaše su započele konačnu likvidaciju logora. To je podrazumijevalo da ubiju sve preostale logoraše, unište logorsku arhivu i da se objekti logora spale i unište do temelja. Logoraši su u Donjoj Gradini otkopavali grobnice, iz kojih su vađeni i spaljivani posmrtni ostaci jasenovačkih žrtava.

Prema podacima Javne ustanove “Spomen područje Donja Gradina”, dan uoči proboja u logoru su bila 1.073 logoraša, a ustašku likvidaciju koncentracionog logora Jasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša.

Do 1991. godine Spomen područje Jasenovac bio je jedinstveno, a raspadom SFRJ podijeljeno je geografski i administrativno na dvije samostalne institucije: Spomen područje Jasenovac u Republici Hrvatskoj i Spomen područje Donja Gradina u Bosni i Hercegovini.

Današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Donje Gradine prisustvovaće predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici vlasti Republike Srpske, predsjednica entiteta Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

BHRT