Sjećanje na Poško Ćamila, najustrajnijeg vakifa na području MIZ Jajce

Podijeli članak:

Od inicijative za obnovu i ponovnu izgradnju džamije Esme sultanije 1999. godine pa do dana svoga preseljenja na ahiret rahmetli Poško Ćamil je svakog mjeseca kada bi primio penziju svraćao u Medžlis Islamske zajednice Jajce i na blagajni davao prilog za obnovu ove džamije, a najčešće bi to bio iznos od 10 KM.

Njegova ustrajnost i nepokolebljivost u činjenju ovog dobrog djela s iskrenim nijetom učinila je da Ćamil postane čovjek o kojem se priča, čovjek koga se sa sjetom sjeća, čovjek koga se po dobru spominje i čovjek za koga se dove često upućuju.

Na konstataciju zaposlenika Medžlisa da mu je penzija ionako skromna, a on svakog mjeseca daje prilog, Ćamil bi odgovorio: „Mene bi bilo stid proći pored džamije koja je u obnovi, a da pritom ne dam svoj prilog.”
Pored priloga koje je davao za obnovu ove džamije rahmetli Ćamil je davao prilog i za druge objekte IZ Jajce koji su se obnavljali i gradili.

Rahmetli Ćamil Poško rođen je u Bistrici 1931. godine. Radio je i penziju zaradio u Splitu u Hrvatskoj. Penzionisan je 1992. godine.

Na ahiret je preselio u januaru 2020. godine. u devedesetoj godini. Dženaza mu je klanjana i ukopan je u mezarju u Bistrici. Dženazu mu je predvodio unuk Mensur ef. Karadža, a lijepu besjedu o rahmetli Ćamilu je održao mjesni imam Fikret-ef. Meštrovac. Za rahmet svoga babe Ćamila, njegov sin i dalje daje prilog za džamiju Esme sultanije čuvajući spomen na očevu praksu.

U Medžlisu Islamske zajednice Jajce čuva se posebno sjećanje na rahmetli Ćamila i njegov primjer se često ističe jer je Ćamil bio istinski vakif i dobročinitelj.

Upućujemo dovu Uzvišenom Allahu da se rahmetli Ćamilu smiluje, ukabuli njegova dobra djela i priloge koje je ustrajno davao i da ga Svojom milošću uvede u džennet. Amin, poručili su.

 

(MIZ Jajce)

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...