Jajce Online
GLOBUS

Situacija je sve teža: jaka kiša, kolaps komunikacijskih mreža i loš zdravstveni sustav onemogućuju spašavanje unesrećenih u afganistanskom potresu

Jaka kiša, manjak resursa i neravan teren ometaju spasioce na jugoistoku Afganistana gdje je u snažnom potresu, prema izvješćima, poginulo više od 1000 ljudi, javlja u četvrtak BBC.

Nepoznat je broj zatrpanih u ruševinama uništenih, često od blata građenih domova, koji su stradali u potresu magnitude 6,1. 

Komunikacijske mreže su također teško stradale.

Afganistanski zdravstveni sustav bio je pred kolapsom i prije katastrofe.

Talibanske vlasti pozvale su na veću međunarodnu pomoć.

„Ne možemo komunicirati s tim područjem – mreže su preslabe“, rekao je glasnogovornik talibana, a prenosi Reuters.

PROČITAJTE JOŠ:   Izašao razgovor Macrona i Putina vođen četiri dana prije rata. Nervozni Putin: Zelenski vam laže! Macron: Neće separatisti predlagati ukrajinske zakone!

Ujedinjeni narodi daju sve od sebe kako bi hitno pružili sklonište i pomoć u hrani udaljenim područjima u najteže pogođenoj pokrajini Paktika.

Preživjeli i spasioci ispričali su BBC-ju o selima u blizini epicentra potresa koja su potpuno uništena, o uništenim cestama i telekomunikacijskim tornjevima – te o strahu da će broj poginulih još rasti.

Oko 1500 ljudi također je ozlijeđeno, kažu dužnosnici.

Liječnici su za BBC rekli kako vjeruju da su mnogi od preminulih djeca koja nisu uspjela na vrijeme napustiti građevine.

Najsmrtonosniji potres koji je pogodio zemlju u posljednja dva desetljeća veliki je izazov za talibane koji su se prošle godine vratili na vlast nakon pada vlade koju je podržavao zapad.

PROČITAJTE JOŠ:   Boris Johnson iskreno priznao: Velika Britanija bi se ponovno angažirala u Europi. Macron mu nije zalupio vrata

Potres se dogodio u srijedu rano ujutro oko 44 kilometra od grada Khost, a osjetio se također u Pakistanu i Indiji.

Čelnik UN-a, Antonio Guterres, rekao je da se njegova agencija “potpuno aktivirala“ po pitanju katastrofe. Zdravstveni timovi, medicinske potrepštine i  hrana odmah su upućeni u zonu potresa.

Povezane vijesti

Ukrajinski obavještajac: ‘Gubimo od Rusije na prvoj crti, sada sve ovisi o oružju koje dobijemo sa Zapada. Dali su nam 10 posto onoga što imaju‘

admin

Misteriozni slučaj ruske novinarke koja je digla glas protiv Putina, otkrila tko ju je ‘spasio‘ od kazne: ‘I danas sam uvjerena da je njegov poziv mnogo toga promijenio…‘

admin

Noćne snimke iz Moskve jasno pokazuju što se sprema na velikoj paradi, sve je u znaku zloglasnog simbola

admin