Jajce Online
DRUŠTVO

Širom BiH objekti osvijetljeni u pink boju: Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Simboličnim osvjetljavanjem građevina i objekata u BiH u pink boju zvanično je počeo “Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke”.

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” na ovaj način pridružila su se brojnim evropskim gradovima i skrenula pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti.

U glavnom bosanskohercegovačkom gradu u ružičasto obojena je Akademija likovnih umjetnosti.

Osvijetljena je Gradska uprava u Banja Luci, Mješovita srednju škola Bugojno, fontana i most u Hadžićima, nacionalni spomenik kuća Nurije Pozderca i fontanu u Cazinu, most u Goraždu, Tvrđava u Bosanskoj Krupi, mostovi i fontana u Zenici, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi, saopćeno je.

Povezane vijesti

Iz Njemačke se preselio u BiH, za Sarajevo ima samo riječi hvale: “Volim ćevape, ovdje su najbolji”

admin

Cijeli život posvetite proizvodnji mlijeka, a inflacija vam sve uništi

admin

Jajce: Zmaj od Šipova glavni trgovac na današnjem derneku

admin