Search
Close this search box.

Šipovo: Lokalna inicijativa i angažman preduzeća donose promjene

Podijeli članak:

Stanovnici naselja Rasadnik, Lubovačkog puta i Lužina danas su demonstrirali svoju posvećenost očuvanju čistog vazduha i zdravije životne sredine kroz konstruktivan dijalog i saradnju sa lokalnim vlastima i preduzećima. Na sastanku koji je predvodio načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, učesnici su zajedno doneli ključne zaključke i obaveze kako bi se rešio problem zagađenja vazduha, piše Jajce Online.

Načelnik Kovač je istakao ozbiljnost problema pred inspektorima i prisutnima, pokazujući razumevanje za teškoće s kojima se suočava lokalno stanovništvo. Njegova otvorenost i spremnost na rešavanje problema postavili su ton za produktivnu diskusiju.

Preduzeća “Fas”, “Čajevac” i “Medex” preuzele su odgovornost za svoj deo u zagađenju vazduha i saglasila se da će preduzeti konkretne korake za smanjenje emisije štetnih materija. Ključni deo ovih koraka je ugradnja filtera za prečišćavanje vazduha. Direktor kompanije “Faš” Simo Zečević obavezao se da će ukloniti balvane koji su blokirali pješački put duž puta, čime će se osigurati bezbjednost pešaka na tom području. S druge strane, preduzeće “Čajevac” već ima potrebne filtere, a generalni direktor Dragana Babić garantovala je da će radovi biti završeni u roku od 15 dana.

Republička ekološka inspekcija postavila je rok do 15. aprila ove godine za ispunjenje postavljenih uslova. Stanovnici su se složili da obustave protestne šetnje do datog roka, ali će istovremeno pažljivo pratiti implementaciju dogovorenih mera. Ukoliko se ne ispune dogovori, najavljeno je preduzimanje strožih mera. Inspektori su najavili merenje emisije prašine u vazduhu u preduzeću “Medex” naredne sedmice, a javnost je pozvana da prisustvuje ovom merenju. Ovakav pristup omogućava transparentnost i uključenost građana u proces rešavanja problema.

– Nastavićemo da pratimo stanje na terenu, ali smo isto tako dužni da poštujemo zakonske propise i rokove. Stoga obustavljamo proteste do datog roka, nakon čega će se, ukoliko se današnji dogovor ne ispoštuje, protesti nastaviti s primenom radikalnijih i strožih mera. Zahvaljujemo svima koji učestvuju u našoj borbi za čist vazduh – to je moje pravo, poručili su aktivisti iz Rasadnika, Lubovačkog puta i Lužina.

Stanovnici ovih naselja su još jednom pokazali svoju odlučnost u borbi za čist vazduh i zdraviju životnu sredinu. Njihov angažman i solidarnost su ključni u ostvarivanju cilja očuvanja životne sredine za buduće generacije. Uz podršku lokalnih vlasti i preduzeća, zajednički rad može doneti pozitivne promene i unapređenje kvaliteta života u našoj zajednici.

Podsjećamo, proteklog vikenda ispred osnovne škole “Nemanja Vlatković” u Šipovu okupio se veći broj građana koji su došli da se, kako su rekli, bore za čist vazduh i bezbrižno djetinjstvo svoje djece pod parolom ČIST VAZDUH – MOJE PRAVO!

Već godinama je prisutan problem otpadne piljevine i prašine koju ispuštaju lokalna preduzeća za preradu drveta koja se nalaze u samom gradu, a na šta lokalna vlast i inspekcijski organi ne reaguju.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....