SIPA lišila slobode tri osobe u akciji „Konak“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su, u aciji kodnog naziva „Konak“, na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, lišili slobode tri osobe, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu KZ BiH), primanje poklona i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ BiH i primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem iz člana 219. KZ BiH, saopšteno je iz SIPA-e.

Među licima lišenih slobode su dva policijska službenika Granične policije Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtjevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.

U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku  Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje.

Osobe lišene slobode biće sprovedene u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu radi kriminalističke obrade, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Agencije