Sindikat rudara FBiH najavio štrajk upozorenja zbog neisplaćenih plaća

Podijeli članak:

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine najavio je niz štrajkova upozorenja u rudnicima Koncerna Elektroprivreda BiH kao odgovor na aktualnu situaciju i iz solidarnosti s rudarima iz Rudnika mrkog uglja Zenica. Predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica i član Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, Elvedin Avdić, potvrdio je ovu najavu.

Štrajkovi upozorenja planirani su za sljedeći tjedan u svim preostalim rudnicima Koncerna Elektroprivreda BiH. Rudari će obustaviti rad u ponedjeljak i utorak, 5. i 6. lipnja, u periodu od sedam do osam sati. Rudari RMU Zenica već su u radničkom neposluhu od 25. svibnja, kada su u drugoj smjeni odbili sići u jame i otkako tada nisu obnovili proizvodnju.

Elvedin Avdić izjavio je da se situacija nije promijenila te da rudari nemaju nikakvih novih informacija o isplati plaća. Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku o organizaciji štrajka upozorenja u preostalih šest rudnika Koncerna. Međutim, ako se situacija ne promijeni, postoji mogućnost da i rudari ostalih rudnika stupaju u radnički neposluh, najavio je Avdić.

Rudarima iz Zenice nije isplaćena plaća za travanj te naknada za topli obrok. Također, duguju im se rate kredita koje su im obustavljene na platnim listama, ali nisu uplaćene na račune banaka.

Ova najava štrajka upozorenja odražava sve veće nezadovoljstvo rudara zbog neisplaćenih plaća i nepoštivanja njihovih prava. Rudarska industrija ima važnu ulogu u ekonomiji Bosne i Hercegovine, stoga su ovi štrajkovi upozorenja znak da se problemi u ovom sektoru moraju hitno riješiti kako bi se zaštitila prava radnika i održala stabilnost rudarske industrije. Vlasti i uprava rudnika trebaju hitno djelovati kako bi osigurale isplatu plaća i rješavanje drugih pitanja koja tište rudare.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...