Search
Close this search box.

Simptomi nedostatka vitamina B12 mogu se pojaviti u ustima

Podijeli članak:

Usta bi mogla biti jedno od prvih područja koja će nas upozoriti na nedostatak vitamina B12 koji, između ostalog, brine o funkciji centralnog nervnog Sistema i održava krvne sudove zdravim.

Prema Harvard Medical Schoolu, ozbiljan nedostatak vitamina B12 može dovesti do duboke depresije, paranoje i zabluda, gubitka pamćenja, inkontinencije, gubitka okusa i mirisa te mnogih drugih simptoma. Neki od njih mogu se pojaviti u ustima, piše British Medical Journal.

Glositis

Glositis je upala jezika. Ovaj simptom nedostatka B12 uzrokuje oticanje jezika i promjenu njegove boje i teksture. Glositis se često manifestuje bolom i osjetljivošću. Takođe, može otežati govor, konzumaciju hrane ili gutanje.

Oštećenje okusa

Glositis može uzrokovati nestanak sitnih izbočina na površini jezika. S obzirom na to da je riječ o okusnim pupoljcima, logična posljedica je oštećenje, odnosno gubitak okusa.

Stomatitis

Stomatitis je rana ili upala u usnoj šupljini. Rana se može nalaziti na obrazima, desnima, unutar usana ili na jeziku. Obično je okruglog ili ovalnog oblika bijele ili žute sredine i crveni, upaljene ivice. Ako osjetite bilo kakve simptome nedostataka vitamina B12, javite ljekaru. Dobra vijest je da se stanje može otkriti na osnovu simptoma i jednostavnim testom krvi.

 

 

(Index.hr)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka