Search
Close this search box.

SFOR-ov kontejner u Plivskom jezeru: Istina ili farsa?

Podijeli članak:

U nastavku vam donosimo jedan arhivski članak Dnevnog avaza iz 2010. godine:

Već duže vrijeme u Jajcu kruže priče da su krajem 1995. ili početkom 1996. godine vojnici SFOR-a iz helikoptera na sredinu velikog Plivskog jezera izbacili metalni kontejner s nepoznatim sadržajem. Stanovnici okolnih mjesta, koji su i navodni očevici ovog događaja, o ovome ne žele davati izjave. Samo kažu da je to područje više sati bilo potpuno blokirano. Nakon ovoga događaja brojni ribari i prolaznici na obalama jezera navodno su nalazili bočice s nepoznatim lijekovima i ampulama.

– Nemamo nikakvih informacija da je SFOR u jezero izbacio otpad, ali ne možemo ni demantovati takve priče. U policiji ne postoje nikakve zabilješke po tom pitanju – kaže načelnik PU Jajce Bare Pršlja.

Do danas nije bilo detaljnije provjere kuloarskih priča, što samo po sebi unosi dodatnu sumnju. Nije bilo ni pokušaja eventualnog lociranja, odnosno vađenja kontejnera s tajanstvenim teretom.

Više od 10.000 stanovnika Jajca koristi pitku vodu iz filterske stanice koja se nalazi nizvodno od velikog Plivskog jezera.

– U našoj laboratoriji svakodnevno se vrši hemijska i bakteriološka kontrola vode. Da nešto nije u redu s vodom to bi se odmah primijetilo. Ako ima imalo istine vezano za navodni otpad SFOR-a, stvar je veoma ozbiljna i treba brzo reagovati – kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Jajce Sulejman Kučković.

 

 

(avaz/A.Sefer)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Banjalučka policija je danas podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv lica...

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...