Search
Close this search box.

Šest transplantacija za sedam dana u Federaciji BiH

Podijeli članak:

Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH pozdravljaju napredak u realizaciji transplantacija u Federaciji BiH u proteklih sedam dana. Posebno je važno to što je pored rodbinskih, preemptivnih transplantacija bilo i kadaveričnih transplantacija od klinički preminulih donora.

”Prije svega želim da iskažem zahvalnost obiteljima preminulih donora što su se odlučili na ovaj težak ali sasvim sigurno najhumaniji čin koji postoji. Naravno, transplant koordinatorima čiji je zadatak da razgovaraju s obiteljima i transplantacijskim timovima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Želimo da vjerujemo i nadamo se da ove transplantacije nisu samo rezultat pritisaka naše dvije udruge i medija u proteklih tri mjeseca nego odluka nadležnih i kliničkih cenatara da se maksimalno posvete transplantacijama,” poručuje Tomislav Žuljević predsjednik Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH i član Upravnog odbora Donorske mreže BiH.

Podsjećamo, Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH samo u proteklih četiri godine provele su brojne kampanje edukacije građana i promocije donorstva kroz koje je potpisano više od 7000 donorskih kartica. Organizovale su brojne tribine, radionice, te uspostavile partnerstva sa ključnim evropskim stručnjacima i udruženjima i kroz projekte omogućile najsavremeniju edukaciju  za transplant timove iz BiH. Protekla tri mjeseca, uz kontinuiranu borbu za održivost Donorske mreže, poslani su dopisi svim nadležnim institucijama uključujući kliničke centre, organizovani su sastanci i zahtijevana je hitna akcija i kontinuiran rad.

”Zaista smo presretni zbog realiziranih transplantacija. Izuzetno je važno da se ova dinamika u transplantacijskoj medicini održi. Posebno ako želimo u Eurotransplant koji se stalno pominje. Zato apelujemo na nadležne institucije da ostanu predani i da podrže Donorsku mrežu u misiji jačanja donorstva kroz edukaciju zaposlenih u zdravstvenoj zaštiti prvenstveno a potom i svih građana i građanki naše zemlje. Osim Donorske mreže i naših partnera iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih niko se ne bavi edukaicjom i promocijom donorstva a da bismo mogli da nastavimo, unaprijedimo i intenziviramo svoj rad, potrebna je hitna finansijska podrška institucija. Zasad, Donorska mreža se najvećim dijelom i dalje održava tako što članstvo plaća sve troškove organizacije i aktivnosti,” poručuje predsjednica Donorske mreže BiH, prof. dr emeritus Halima Resić.

Pored najave gradske uprave Grada Sarajeva za finansijsku podršku udruženjima, ostale nadležne institucije ćute iako obećavaju članstvo u Eurotransplantu. Transplantacije i spašeni životi su najbolji rezultat i najbolja promocija donorstva – poruka je oba udruženja.

Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH ostaju posvećeni svojoj misiji promoviranja doniranja organa, praćenju razvoja i dostignuća medicinskih i srodnih nauka u vezi sa doniranim organima, javnog istupanja, organzovanja stručnih sastanaka i rasprava, seminara, simpozijuma, kongresa kao i uspostavljanje saradnje i kontakata sa programima doniranja organa u drugim zemljama.

Udruženje Donorska mreža BiH je nevladina i neprofitna organizacija koju su osnovali entuzijasti, ljudi koji su svojim profesionalnim angažmanom i pozivom, ili životnim okolnostima povezani uz borbu za život uz pomoć transplantacija. Ciljevi aktivnosti Donorske mreže BiH su edukacija građana ali i stručnih javnosti Bosne i Hercegovine o donorstvu i značaju transplantacija, kao i podizanje svijesti stanovništva o neophodnosti doniranja organa i povećanje broja donorskih kartica. Aktivnosti Donorske mreže možete pratiti putem web stranice donorskamreza.com, Facebook stranice Donorska mreža BiH te twitter naloga Donorske mreže BiH, @BudiDonor, i dati svoj doprinos potpisivanjem donorske kartice.

 

 

(una)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...