Šešić za BHRT: I prethodnih godina smo zavisili od kredita, ali ovo je najdrastičnije

Optimizam je uvijek potreban, ali on mora biti realan. I prethodni budežeti su zavisili od kredita, ali je ove godine najdrastičnije kazao je Davor Šešić, narodni poslanik iz SDS-a govoreći o budžetu Republike Srpske.

[embedded content]

Inače Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici u Banjaluci, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da se u Republici Srpskoj od 2021. do 2023. godine može očekivati oporavak privrednog rasta po stopama od 2,6 do tri odsto, kao rezultat oporavka domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

Iz SDS-a kažu da je budžet neusklađen, da neće imati efekat na poboljšanje situacije u privredi te da RS ide u bankrot.

Jeste kriva korona, ali prva greška je što nismo napravili uštede i rezerve kada je to trebalo i moglo, zaduživali smo se velikim intenzitetom i sada kada je došla korona imamo nerealan budžet, kazao je Šešić.

Prije svega pitanje je da li će budžet biti ispunjen, naglasio je.

Da li ćemo dobiti milijardu kredita i moći ispuniti tih tri milijarde i 700 hiljada. MMF je postavio neke uslove i čelnici SNSD-a su kazali da je to neprihvatljivo. Ako se ne ispuni tih milijardu od MMF-a nećemo moći ispuniti budžet kakav je sad.

Pandemija je uticala na pad privrede, ali 2019. godine smo diskutovali da rast BDP-a nije realan, podsjetio je Šešić.

U Italiji i Njemačkoj je BDP pao i tada smo ukazali da nije realno da se prognozira privredni rast u 2020. i na to sve došla korona i izrazila nedostatke u RS, posebno u privredi

Najveći dio novca odlazi na plate i socijalna davanja onih koji su na budžeti i to je poznato, kazao je Šešić.

Jedan dio odlazi na cjelokupnu privredu. Imali smo u proteklom periodu netransparentno dijeljenje novca i to onima koji su bliski vlasti. To je ono što smo ukazivali i zamjerali. Netransparentno korištenje para iz Kompenzicionog fonda. Tražili smo formiranje komisije koja bi nadlegdala to, ali je odbijeno. Možda na papiru stvari ne izgledaju loše ali jesu.

U ekonomskim politikama koje smo dobili za naredne tri godine trebamo se zadužiti preko tri milijarde maraka. Kako ćemo vratiti novac naredne godine, ne znamo, rekao je on.

Ako imate jaku privredu nije problem zaduženost. RS je trenutno zadužena oko 5,7 milijardo što je 53 posto BDP-a, ali nisu uračunati dugovi zdrvastva i onda bi došli do granice od 60 posto…. Ima zemalja koje su zaduženo i do 80 posto od BDP-a ali imaju jaku privredu a to nije slučaj kod nas.

BHRT