Šepić za BHRT: Puno je razloga za smjenu Savjeta ministara, siguran sam u podršku Predstavničkog doma

Puno je razloga zbog čega će se sutra na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH podnijeti inicijativa za smjenu Savjeta ministara, a jedan od zadnjih razloga je novo zaduženje kod MMF-a, dok u isto vrijeme postoji odluka o kupovinu novih automobila za ljude koji vode Bosnu i Hercegovinu, rekao je za BHRT predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

[embedded content]

“Ima jako puno razloga, a osnovni je da ovo Vijeće ministara ne vrši svoju osnovnu ulogu. I ono loše Vijeće ministara koje smo imali je imalo 150 sjednica u svom mandatu, ovo će daleko ispod toga podbaciti. Evropska komisija je prošle godine donijela preporuku za članstvo u EU i dobili smo tada 14 preporuka, a poslije godinu i po dana je samo jedna preporuka ispunjena, radi se o Mostaru, a i to nije ispunjeno zbog Savjeta ministara nego zbog pritisaka” kazao je Šepić gostujući u emisiji “BHR1 uživo”.

Osim navedenog, Šepić smatra da se Savjet ministara nije dobro snašao ni po pitanju problema sa kojima se BiH suočila u vrijeme pandemije koronavirusa, problema sa migrantskom krizom, a posebno ističe i nerješavanje problema sa Trgovskom gorom.

“Taj problem je svakim danom sve veći i veći i bojim se da će se ta stvar završiti isto kao što je bilo sa Pelješkim mostom”, naglašava Šepić, te dodaje da na osnovu svega navedenog u normalnim zemljama ovakvi ljudi ne bi ni mogli biti na pozicijama.

Šepić je siguran u podršku inicijative za smjenu Savjeta ministara u Predstavničkom domu PS BiH, ali da ipak nije siguran šta će se dešavati u Domu naroda.

“U Domu naroda Čović i Dodik sa svojih osam delegata mogu blokirati ovu odluku i to se i očekuje”, kazao je predsjednik Nezavisnog bloka, te objasnio da je ipak dovoljna i većina u Predstavničkom domu da bi Savjet ministara bar izgubio kredibilitet.

“Onda je sasvim sigurno da Savjet ministara više nema kredibilitet, nema povjerenja većine i to je jasan znak da se na nivou državnih institucija drugačiji omjer snaga napravi, da se pokuša napraviti ozbiljniji Savjet ministara, koje će odgovoriti problemima koje imamo, a to je i obaveza međunarodne zajednice da se aktivnije uključi”, kazao je Šepić.

Kada su u pitanju turbulencije unutar SDA, Šepić smatra da je glavni razlog za to politika koju vodi predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović, kao i njegova supruga Sebija.

“Zvizdić će otići iz SDA, kao i neki drugi ljudi. Ja sam izašao iz strane kada je preuzeo Bakir Izetbegović, napustio sam i to ne zbog nezadovoljstva pozicijom koju sam imao, nego politikom Bakirovom i njegove supruge Sebije koja tu ima ključnu ulogu u donošenju glavnih odluka”, kazao je Šepić, te dodao da građani ispaštaju zbog takvog upravljanaj državom.

“Bakir Izetbegović nema kapaciteta, nema znanje ni sposobnosti da vodi velike procese, to se puno puta pokazalo u proteklom periodu. Politička stranka kojom on upravlja, nažalost i državom, jer su kadrovi koji su pod njegovom kontrolom na najvažnijim mjestima u državi i svi mi ispaštamo”, istakao je Šepić.

Komentarišući trenutna situaciju u VSTS-u zbog afere sa predsjednikom Milanom Tegeltijom, Šepić kaže da je to sve dodatno poljuljalo već slabo povjerenje u tu pravosudnu instituciju.

“Jedan od najvećih problema zbog kojih država i društvo ne može naprijed je slabo stanje u sudstvu, cijeli pravosudni sistem. Najodgovorniji čovjek VSTS-a je kroz svoju poziciju, svoje afere, nastup i djelovanje dodatno srozao povjerenje u tu pravosudnu instituciju”, naglasio je Šepić, te dodao da tu niko nije čist, uključujući i Dodika i Izetbegovića.

“Taj profil politike koju personifikuje Izetbegović koji brani čovjeka koji nema diplomu i ima jako pudo afera, a sa druge strane imate Dodika koji kad god se argumentovano dokaže da je čovjek koji vodi VSTS je sporan, on to prebaci na neku nacionalnu ravan”, zaključuje Šepić.

BHRT