Senator Ted Cruz predvodi grupu koja će u Kongresu osporiti Bidenovu pobjedu

Republikanski senator Ted Cruz predvodit će grupu od 11 republikanaca koji će u Kongresu osporiti pobjedu Joea Bidena.

Senator Josh Hawley bio je prvi koji je ranije ovaj tjedan najavio da će se u 6. januara usprotiviti u Kongresu potvrdi rezultata elektorskog kolegija.Svi senatori trebaju u nedjelju prisegnuti na dužnost pri konstituiranju novog saziva Kongresa.Senatori predvođeni Cruzom navode da će zatražiti od Kongresa osnutak povjerenstva koje će istražiti moguće “izborne prevare”.

“U roku od deset dana povjerenstvo treba provesti reviziju u svim državama u kojima su dvojica predsjedničkih kandidata bila izjednačena.U izjavi se ne navodi o kojim je državama riječ.Ako se ta revizija ne provede, “6. januara odbacit ćemo elektore spornih država”, navode potpisnici.

Prema američkom izbornom sustavu elektorski kolegij potvrđuje rezultate izbora s birališta i tako je 14. decembra kolegij potvrdio da je Biden dobio 306 elektorskih glasova, a Donald Trump 232.

Oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat trebaju na konstituirajućoj sjednici u srijedu potvrditi te rezultate, što je uglavno ceremonijalni postupak.

U Zastupničkom domu, u kojem demokrati imaju većinu, više od stotinu republikanskih zastupnika glasat će protiv potvrde izbornih rezultata, navodi CNN.Predsjednik Joe Biden treba preuzeti dužnost 20. januara.

BHRT