Senat odlučio: Suđenje Donaldu Trumpu za opoziv je ustavno

Američki Senat je potvrdio da je suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu za opoziv ustavno. Suđenje se nastavlja sutra.

Nakon četverosatnog iznošenja stavova , Senat je sa 56 glasova za i 44 protiv izglasao da je ustavno održati suđenje predsjedniku koji više nije na funkciji.

To znači da će se drugo suđenje za Donalda Trumpa nastaviti, počevši od sutra.

Za mjeru je bila potrebna samo prosta većina.

Schoen: Suđenje je neustavno i pogrešno

Foto: Senat TV

Trumpov odvjetnik David Schoen počinje riječima da je čast pojaviti se u ovoj komori, ali “to je ublaženo osjećajem ozbiljne zabrinutosti”.

“Moja glavna emocija je- iskreno želim plakati za onim što vjerujem da će ovaj postupak učiniti našem velikom dugotrajnom Ustavu i američkom narodu s obje strane velike podjele koja sada karakterizira našu naciju.”

Schoen kaže da je suđenje neustavno i da je “pogrešno da ne može biti pogrešnije”.

Dodaje da bi, iako demokrati tvrde da je ovo postupak za odgovornost , trebali bi čekati potpunu istragu.

Rekao je i da demokrate koriste “masku impičmenta kao sredstvo za obespravljivanje” onih koji podržavaju Donalda Trumpa.
Također tvrdi da su demokrate imale “nezasitnu žudnju za impičmentom u Domu u protekle četiri godine”, nazivajući to suđenjem “bez presedana” s malo pravnog postupka.

Prikazao je video koji prikazuje razne demokratske članove Kongresa koji pozivaju na impičment bivšeg predsjednika, uključujući nekoliko videozapisa iz 2017. godine, njegove prve godine na funkciji.

Također se osvrnuo na “politički motiviranu prijetnju” predsjednice doma Nancy Pelosi da će opozivati Trumpa ako se potpredsjednik Mike Pence i njegov kabinet ne pozovu na 25. amandman kojim će ga smijeniti s funkcije.

Trampov odvjetnik: Bivši predsjednik ne može postati žrtveni jarac

Castor.
Foto: Senat TV

Trumpov odvjetnik Bruce Castor Jr osudio je pobunu na Kapitolu i kaže da bi odgovorni trebali biti procesuirani.

Dodaje da postoji razumna želja da se postavi pitanje “kako da ih natjeramo da plate?”

Ali Castor tvrdi da Trump ne bi trebao biti žrtveni jarac za ovu tragediju.

“Očekujemo da američki senatori ne reagiraju na popularnu volju i osjećaje, već rade ono što je ispravno”, kaže Castor.

Castor je u svom govoru apelirao na patriotizam Senata.

“Glavna odgovornost američkog senatora i glavna karakteristika koja vam je svima zajednička … nema nijednog od vas koji se ne smatra patriotom SAD-a. Zbog toga ovaj napad na Ustav neće prevladati”, kaže on, ponavljajući svoj argument da je opoziv Trumpa neustavan.

Bivši američki predsjednik Donald Trump objelodanio je u nedjelju novi tim advokata koji će voditi njegovu odbranu pred Senatom . Advokat odbrane Dejvid Šoen, čest televizijski pravni komentator, i Brus Kastor, bivši okružni tužilac u Pensilvaniji koji se suočio s kritikama zbog svoje odluke da glumca Bila Kosbija ne tereti u slučaju seksualnih krivičnih prestupa, zastupaju Trumpa na suđenju u Senatu.

Raskin: Mislili smo da ćemo umrijeti

Vodeći menadžer Jamie Raskin upravo u emotivnom obraćanju rekao je kako se 6. januar odvijao za njega, njegovu porodicu, prijatelje, članove osoblja, napomenuvši da je njegova 24-godišnja kćerka bila s njim u vrijeme napada.

“Nadam se da ovo suđenje podsjeća Ameriku koliko je lična demokratija. I koliko je gubitak demokratije također ličan.”

“Ljudi su zvali svoje najmilije da se oproste, “mislili su da će umrijeti”, rekao je Raskin.

Trumpa ne možemo tretirati kao ‘slučajnog’ građanina

Sljedeći menadžer za opoziv Dejvid Sisilin (David Cicilline), jedan je od dvojice demokratskih kongresmena koji su počeli izradu nacrta impičmenta dok su se štitili na mjestu tokom nereda.

Trump, kaže Cicilline, nije “nasumično odabrani privatni građanin” kojeg sada zakonodavci kritiziraju, već bivši predsjednik, koji se već drugačije tretira kao svojevremeni lider nacije.

“Četiri godine smo mu vjerovali više nego bilo kome drugom na svijetu. Bivši predsjednik koji je na Bibliji obećao da će vjerno upotrijebiti svoju moć. Može i treba odgovoriti je li to obećanje održao dok je bioi na dužnosti.”

Cicilline dodaje da opasnost od Trumpa nije “prošla”.

Neguse: Predsjednici ne mogu raspaliti pobunu i otići

Kongresmen Joe Neguse koji je predstavio stavove menadžera za opoziv,fokusirao se na presedan kao razlog zašto Senat ima pravo razmotriti osuđivanje Trumpa.

Joe Neguse, kao primjer suđenja pred Senatom naveo je proces protiv bivšeg sekratara za odbranu Williama Belknapa.Podsjetio da je Belknap podnio ostavku – ali ga je kasnije Predstavnički dom opozvao zbog nepropisnog ponašanja. Istovremeno, podvlači on, Belknap je tvrdio da Senat nema nadležnost da mu sudi.

„To se međutim dogodilo i Belknap je oslobođen”, ukazao je Neguse.

Prema njegovim riječima, brojni naučnici koji su analizairali slučaj protiv bivšeg predsjednika Trumpa smatraju da bi Senat morao da se bavi tim pitanjem.
Završio je podsjetnikom na ono što se dogodilo 6. januara:

“Ono što ste doživjeli tog dana, ono što smo doživjeli toga dana, ono što je naša zemlja doživjela taj dan, najgora je noćna mora ,” kaže Neguse – demokratska zvijezda u usponu iz Kolorada.

“Predsjednici ne mogu raspaliti pobunu posljednjih sedmica, a zatim se udaljiti kao da se ništa nije dogodilo. Pa ipak, to je pravilo koje predsjednik Trump traži da usvojite.

“Pozivam vas – apeliramo na vas – da odbijete njegov zahtjev. Da potvrdite Ustav. Da pustimo da sudimo u ovom slučaju.”

Suđenje je otvorio senator Patrick Leahy, a počelo je sasvim drugačije od Trumpovog prvog opoziva.

Senatori su odobrili Rezoluciju o strukturi i pravilima suđenja, a protiv nje je glasalo 11 republikanaca.

Raskin: Trumpovi advokati žele zaustaviti suđenje

Demokrata Džejmi (Jamie) Raskin , iz Marylanda koji je glavni zastupnik tužitelja u suđenju za opoziv Trampa naglasio je da Trampovi advokati žele zaustaviti suđenje prije nego što je uopšte počelo.

Njihov je argument da, ako u zadnjih nekoliko sedmica mandata počinite kazneno djelo zbog kojeg vam se može suditi za opoziv, činite to nekažnjeno. Izvučete se – izjavio je Raskin.

Ako pristanemo na ove radikalne argumente za koje se zalažu Trampovi advokati riskiramo da se 6. januar ponovi – zaključio je.

Senatori proživljavaju nerede Kapitola

Nakon toga, svim prisutnima u kongresu je pokazao video na kojem su se mogle vidjeti užasavajuće scene napada na Kapitol Hil 6. januara.

Počelo je Trumpovim govorom i uključivalo je vizuelne slike izgrednika koji su upali u zgradu i tukli se s policijom Kapitola – iz svih uglova.

“Senatore, predsjednik je opozivan 13. januara zbog svega što smo upravo vidjeli”, kaže Raskin. “Ako to nije neizbježan prekršaj, onda toga nema.”

Suđenje je počelo četvorosatnom raspravom o ustavnosti postupka, nakon čega će uslijediti glasanje na pragu proste većine za potvrđivanje ustavnosti postupka.

Suđenje počinje mjesec dana nakon smrtonosnog upada u zgradu Kongresa kada je pet osoba preminulo, ali i godinu dana nakon što je Trump oslobođen svih optužbi u prvom suđenju za opoziv.

Optužbe protiv Trumpa

Godinu dana nakon prvog opoziva, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je optužen za “podsticanje pobune” u govoru pristalicama uoči protesta na američkom Capitol Hillu 6. januara, danas jeodržano drugo suđenje pred Senatom čiji članovi moraju odlučiti je li poticao napad na Kapitol koji je završio sa smrtnim posljedicama.

Zastupnički dom Kongresa izglasao je 13. januara sa 232 glasa za opoziv Trumpa zbog “podsticanja na nasilje”. Za razliku od prošlogodišnjeg opoziva kada niti jedan republikanski zastupnik nije glasao za opoziv, ove godine glasalo je deset zastupnika.

Trumpa se optužuje da podstakao svoje pristalice na pobunu govorom kojeg je održao u blizini Bijele kuće 6. januara, kada je okupljenima rekao da se trebaju “pakleno boriti”, te je predložio da krenu prema zgradi Kongresa kako bi podstakli republikanske zastupnike da ponište volju glasača. U to vrijeme u Capitolu se održavalo potvrđivanje izborne pobjede Joe Bidena.

Nakon govora, njegove pristalice upale su u zgradu Kongresa kako bi pokušali zaustaviti proces potvrđivanja rezultata. Pet osoba je preminulo kao rezultat upada.

Trump povrijedio zakletvu

No svejedno su male šanse da će Trump biti prvi predsjednik koji je opozvan u Senatu.

Jedan od glavnih ciljeva demokrata koji pripremaju suđenje zabrana je da se Trump u budućnosti nađe u predsjedničkoj fotelji.

Pobuna svjetine nije sporna, piše AFP. Američki mediji prenosili su haos uživo, a tisuće inkriminirajućih fotografija i videa – uključujući uzvike nekih pobunjenika koji su provalili u Kapitol da ih “Trump želi tamo” – dospjelo je u svjetske novine, na web portale i televizije.

Kritičari tvrde da je Trumpova uloga bila takva da je povrijedio svoju zakletvu potičući pristaše da napadnu Kapitol.

Republikanski milijarder i njegovi saveznici, međutim, tvrde da je suđenje samo po sebi neustavno, jer Senat može osuditi i ukloniti iz ureda trenutnog predsjednika, ali ne i privatnog građanina.

Takav pristup dopušta braniteljskom timu i republikanskim senatorima da ne moraju braniti Trumpove zapaljive tvitove i klevetanja koji su naposljetku doveli do nasilja.

Ko su sudije?

Demokratska čelnica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, koja je sastavila tim od devet demokrata koji će voditi proces Trumpova opoziva, insistirala je da se suđenje treba nastaviti, i da bi u suprotnom bila narušena američka demokracija.

Očekuje se da će suđenje početi sa četiri sata dugačkom debatom nakon koje će biti održano glasanje o tome da li je proces ustavan. Ako se proces, kao što se očekuje, nastavi, debate se nastavljaju i u srijedu.

Kako navodi Reuters, mali broj svjedoka će biti pozvan, jer se tužitelji ali i branitelji obraćaju direktno senatorima koji će djelovati u svojstvu porote.

Većina uključenih u proces također i jesu svjedoci upada u Kongres jer se u momentu kada su Trumpove pristalice upale u zgradu održavao proces potvrđivanja glasova predsjedničkih izbora, što je proces u kojem učestvuju zastupnici oba Doma.

Nije poznato koliko će suđenje trajati, ali se pretpostavlja da će biti kraće od prošlog suđenja za opoziv Trumpu koje je trajalo tri sedmice.

Prema dosadašnjim informacijama, iako pozvan, Trump neće svjedočiti jer su njegovi advokati odbacili poziv.

Hoće li Trump biti osuđen?

Mala je vjerovatnoća da će Trump biti osuđen za podsicanje na pobunu. Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu od 100 članova. Ukoliko svih 50 demokratskih senatora glasa za osudu, to bi značilo da najmanje 17 republikanaca treba da im se pridruži, što je u ovom trenutku malo vjerovatno.

No Trump bi mogao izgubiti puno toga u suđenju, koje će biti emitirano uživo.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol narušio je njegovu popularnost – što nije dobro za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

Voditelji procesa nemaju namjeru zadržati se na običnom pravnom teoretiziranju u debati.

Saževši pred suđenje svoje argumente, optužili su Trumpa da je “napunio bure baruta, upalio šibicu i pokušao se osobno okoristiti nastalim kaosom”.

Namjeravaju i protiv Trumpa iskoristiti mnoge od njegovih javnih izjava, uključujući i onu 6. januarauoči napada kad je skupini pristaša u blizini Bijele kuće govorio da “se bore svim snagama”.

Trumpovi odvjetnici su se fokusirali na dvije tačke: da je suđenje “sporno” jer Trump ne može biti uklonjen iz ureda u kojemu se više ne nalazi i da se njegova retorika može pripisati ustavnoj zaštiti slobode govora.

Trump je jedini američki predsjednik čiji je opoziv (impeachment) dva puta izglasao donji dom Kongresa. Prije Trumpa, Predstavnički dom je opozvao predsjednike Endrua Džonsona (Andrew Johnson) 1868. i Bila Klintona (Bill Clinton) 1998. godine, ali ih je Senat oslobodio optužbi.

U slučaju osuđujuće presude u predstojećem procesu, Trump bi postao prvi američki predsjednik koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.

Donald Trump je završio svoj predsjednički mandat 20. januara nakon što je na predsjedničkim izborima Joe Biden osvojio 306 elektorskih glasova.

BHRT