Senad Softić za BHRT: Svi treba da budemo racionalni u 2021. godini

O tome kako smo u ekonomskom smislu završili godinu, od čega će zavisiti ekonomski oporavak u BiH govorio je gost Dnevnika 2 Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine.

[embedded content]

“Posljedni podaci ukazuju da je pad BDP-a 4,6, odnosno 4,4 i on je negdje na nivou prosjeka svjetske ekonomije. Što se tiče oporavka on će prvenstveno zavisti od situacije sa pronalaskom vakcine protiv virusa korona, njene primjene i pozitivnih efekata te primjene. Naše proekcije pokazuju da ćemo u narednoj godini dostići BDP koji je bio prije pandemije”, kazao je Softić.

Tokom prošle godine uslužne djelatnosti su pretrpjele najveće gubitke.

“Pandemija COVID-19 je ostavila velike posljedice ne samo u ekonomiji nego i u socijalnoj sferi, veliki su napori zdravstvenih radnika kao i žrtve stanovništva.Cijela svjetska ekonomija je doživjela pad izuzev Kine i sve industrije imaju taj negativni trend. Stagnirao je izvoz”, dodao je guverner CBBiH.

Bh. vlasti su se okupile oko programa sa MMF-om, a Bosna i Hercegovina će dijeliti sudbinu Evrope po pitanju ekonomije.

Prema njegovim riječima devizne rezerve BiH trenutno iznose 13, 8 milijardi KM i stabilne su.

“Ova godina će zaista biti neizvjesna. Svi treba da budemo racionalni i kada je u pitanju ekonomija treba da se okrenemo prihodvnoj strani”, poručio je Softić.

BHRT