Selo u Švicarskoj nudi 58.000 eura onome ko se doseli: Ovo su uvjeti

Podijeli članak:

Švicarsko selo Albinen u kantonu Valais nudi više od 50.000 eura porodicama koje su se spremne preseliti na 1.300 metara nadmorske visine gdje će ih dočekati netaknuta priroda.

Naime, ovo pitoreskno selo smješteno na planinskoj padini posljednjih se godina suočava s problemom depopulacije zbog nedostatka prilika za posao, a budući da u njemu živi samo oko 200 stanovnika, švicarska vlada odlučila je platiti ljudima da se presele.

Vlada nudi 25.000 eura za odraslu osobu, 50.000 eura za dvočlanu porodicu te 10.000 eura dodatno po djetetu. Međutim, postoji nekoliko uvjeta koje morate ispuniti.

Naime, svi oni koji žele doći i živjeti ovdje od svog rada moraju biti mlađi od 45 godina. Osim toga, u selu moraju ostati živjeti najmanje 10 godina.

Dobivenu podršku morate uložiti u kupnju nekretnine u minimalnoj vrijednosti od 200.000 eura te ona mora postati vaš stalni dom, a ne drugo prebivalište. Ako prekršite uvjete, morat ćete vratiti novac državi, piše Index.hr.

Osim toga, kako biste se prijavili, morate biti švicarski državljanin ili imati trajnu boravišnu dozvolu (dozvola C). Za one koji dolaze iz države koja je članica Evropske unije, dozvola se može dobiti za pet godina.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...