Šefkija Bahović o jajačkoj dijaspori

Podijeli članak:

Dijaspora izvorno znači rasuto sjeme, odnosno naziv za osobe ili dio jednog naroda, koji je bio prisiljen da napusti svoju zemlju i tako biva rasturen diljem svijeta…

Ustvari, znači mnogo više!

To su društveni lomovi širokih razmjera, mase prognanih sa svojih ognjišta, nesretnici jednom svirepo otrgnuti, drugdje s mukom prihvaćeni, najčešće doživotni stranci posvuda, a vremenom i sami sebi.

Dijasporu prati nostalgija!

Na grčkom “bol od stare rane”, snažna bol u srcu, tumor duše, bol mnogo jača od same uspomene. I snažna želja da ponovo budeš tamo odakle si došao, obično u daleko mjesto i drugo vrijeme.

Danas svakom nešto fali: Nekom ona” modra rijeka”, nekom bistra voda šadrvana, nekom sevdah, mnogim najmiliji i najmilije.Te želje se sudaraju, svijet se različito u očima prelama.

Kad izdaleka dođeš tamo gdje si rođen i živio, niti su ljudi, ni mjesta kakvi su bili, pa ti se čini da si promašio i mjesto i vrijeme.

Ili ti kasniš ili vrijeme bježi!

Znam rat je bio, a u ratu i zbog njega ljudi i stvari brze stare. Promijenili smo se, ofarbalo nas u bijelo.

Dojadilo!

I nada dojadi kad ostari, postane prazna kao mrak. Uzalud tražiš slike domovine u predjelima tuđih zemalja,pa se tako prepolovljen trošiš iznutra i spolja tu, gdje osim misli i ništa nije tvoje.A srce vuče tamo odakle si, to je jedino sto se ne mijenja.

Gotovo polovina Jajčana (slično je i u drugim bh. gradovima pa i đire) putuje danas s pasošima Canade,Amerike,Australije,Njemačke, Švedske,Austrije… i drugih zemalja, noseći u srcu i mobitelu ljubav prema svome gradu i svojoj zemlji.

Ta ljubav se pokazuje bezbrojnim fotosima, najljepšim metaforama, čudesnim Plivinim bojama na platnima… u domovini, koju neće biti potrebno braniti, već u njoj sretno živjeti.

(Jajce Online/Foto: Z. Marjanović)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...