Sedam znakova da ćete loše jesti u restoranu: Ovo morate znati

Podijeli članak:

Život je prekratak da biste jeli u lošim restoranima. U svojem gradu sigurno znate mjesta na kojima se može dobro pojesti. Kada putujete, pripazite na ove upozoravajuće znakove…

Restoran je prazan

Niko ne želi satima čekati na red za slobodni stol u restoranu. No isto tako ne želite jesti niti u restoranu u kojem nema nikoga. Ne samo da manjak ljudi u određenom ugostiteljskom objektu (u vrijeme ručka ili večere) može ukazivati na nedostatak kvalitete pripremljenih jela, već može biti i dobar pokazatelj o svježini dostupnih namirnica.

Restoran koji nema mnogo posla sigurno ne posvećuje puno pažnje svježini namirnica. Umjesto toga, oslanja se na zamrznutu hranu koju mogu izvaditi i pripremiti po potrebi.

U restoranu ne miriše – po hrani

Nedostatak bilo kakvog mirisa hrane kada uđete u restoran trebao bi biti razlog za zabrinutost. U dobrim restoranima privlačna aroma širi se od kuhinje prema mjestu na kojem sjedite. To može biti sve od mirisa luka koji se pirja na tavi preko umaka od paradajza koji ključa na šporetu do mesa koji se peče u tavi. Zamamne arome u zraku znak su da je hrana svježa i da se priprema “od nule”, a ne podgrijava u mikrovalnoj pećnici.

Jelovnik je jako dugačak

Predug jelovnik ne mora biti dobra stvar za goste. Teško je očekivati da će svako jelo biti napravljeno najbolje što može u restoranu koji nudi mnogo različitih opcija i vrsta kuhinja. S druge strane, iako na kraćim jelovnicima imate manje izbora – šanse su velike da su jela uistinu pomno osmišljena i puno puta pripremljena – pa ćete dobiti i ukusniji obrok.

Konobari ne znaju ništa o jelovniku

Kako navodi Punkufer, u kvalitetnim i organiziranim restoranima konobari su dobro informirani o hrani koju poslužuju. U ribljem restoranu konobari bi trebali znati odgovoriti na pitanje otkud potječe riba i morski plodovi. U ugostiteljskim objektima koji nude odreske, osoblje bi trebalo znati gdje se nabavlja meso. Restorani koji polažu mnogo pozornosti na kvalitetu namirnica htjet će se pohvaliti s njima pred gostima kako bi se odvojili od ostatka konkurencije na tržištu. Ako šute o hrani moguće je da se nemaju s čime pohvaliti.

Jelovnik je pun vansezonskih namirnica

Paradajz su u supermarketima dostupne tokom cijele godine, no budimo iskreni – ukusne su samo u ljetnim mjesecima kada su uistinu u sezoni. Ako usred zime na jelovniku vidite jela s paradajzom u glavnoj ulozi – pripremite se na razočarenje. Ovo je restoran kojemu je kvaliteta namirnica očigledno na drugom mjestu.

Cijene su (pre)niske

Niko ne želi potrošiti mnogo novaca na ukusno jelo, no treba biti na oprezu i kada su cijene iznimno niske u restoranu. Kvalitetan komad mesa ili ribe – košta. Ako vam se nude “vrhunski” steakovi po znatnoj nižoj cijeni nego u ostalim restoranima u okolici, imajte na umu da vjerojatno nećete uživati u najkvalitetnijem mesu.

Svako jelo “pliva” u siru i umacima

Jela napravljena od svježih i kvalitetnih sastojaka ne trebaju mnogo dodatnih začina, umaka niti preljeva. Ona su ukusna sama po sebi. S druge strane, ako je sve zapečeno sa sirom ili preliveno velikom količinom umaka – moguće je da kamuflira nekvalitetno meso i ribu ili namirnice koje su pretjerano termički obrađene.

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Norveški teniser Kasper Rud plasirao se u finale Rolan Garosa, drugu godinu zaredom i...

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...