Sedam jajačkih porodica dobilo novčanu pomoć

Gledajući današnji način života, često se stječe dojam posvemašnje usamljenosti i otuđenosti ljudi, kao i izostanka brige za svoje bližnje. Gubimo li osjećaj za ljude oko nas u svakodnevnoj utrci za materijalnim dobrima i općoj komercijalizaciji? Postajemo li usmjereni na uspjeh, mjerljiv jedino u količini stečenoga? Postajemo li, prvo pojedinci, a zatim i društvo, lišeni osjećaja za sudbine drugih? Da li samo kada nas zadese prirodne nepogode ili ratovi materijalne vrijednosti gube smisao, a do izražaja dolazi ljudska solidarnost?

„Malo dobrote čovjeka prema čovjeku više vrijedi nego silna ljubav prema čovječanstvu.“

Upravo malo dobrote prema našim sugrađanima pokazala je organizatorica akcije Aida Begić iz Sanskog Mosta, koja je sa svojim prijateljima prikupila 2.250 KM. Ona je boravila u Jajcu i zajedno s domaćinom Veldinom Pačavarom posjetili su sedam porodica te im uručili novčane-ramazanske darove.

Naime, oni su prvo posjetili porodicu Jasmina Klike koji je poginuo nesretnim slučajem u šumi. On je bio hranitelj porodice, odnosno supruge i četvero maloljetne djece. Druga posjeta je realizirana za porodicu Adisa Pačavara, koji je preminuo od karcinoma. Iza njega je ostalo troje maloljetne djece i jedno koje je nedavno postalo punoljetno.

Osim toga hedije su uručili za tri porodice u potrebi, a jedno od njih je katolička. Zatim dječaku od 10 godina koji želi da postane hafiz, te djevojčici koja ima dijabetes.

-Ovo je tek početak naših akcija. Naš glavni cilj da i dalje radimo na tome da našoj djeci pomognemo i da ih motiviramo ka ostvarenju njihovih snova i ciljeva. S ovim humanim gestama želimo raditi na poboljšanju odnosa između različitih nacija i vjera. Želja nam je ujediniti naš narod na neki način i da ih okrenemo ljepšim stvarima u stvaranu jednog patriotskog društva, rekao je jedan od inicijatora akcije Veldin Pačavar za Jajce Online.

Humanost je aktivan odnos prema ljudskim vrijednostima i drugim ljudima, posebno prema onima koji nisu u stanju zadovoljiti osnovne ljudske potrebe. Stoga, ako želimo ukazati na važnost humanosti, moramo našu djecu i mlade odgajati u duhu pomaganja i ljubavi prema drugom čovjeku.

 

(Jajce Online)