Sebija Izetbegović za BHRT: Stanje u KCUS-u je kritično!

Stanje je kritično.Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra.Sinoć smo bili do ponoći,vršili razmještaj i pokušavali premjestati lakše bolesnike.Sve je popunjeno bolesnicima.Čitava zgrada stare hirurgije je za Covid-19, potvrdila je za BHRT prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema njenim riječima Podhrastovi su popunjeni.

“Skoro godinu dana radimo sve što mozemo,gotovo sami.Osoblje iscrpljeno.Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima.Mi radimo i radićemo i dalje sve sto možemo da spasimo što više života ali je zaista kritično teško stanje.Sve više oboljelih uposlenika.Kiseonik se troši u ogromnim količinama.Upravo sam obaviještena da će biti problema u snadbijevanju.U strahu sam šta će biti sutra i hoćemo li imati dovoljno.Krizni stab Kantona Sarajevo morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele.Apelujem na sve odgovorne da se odmah ukljuce u rješavanje problema smještanja novih oboljelih kao i da obezbijede dostatno sndbijevanje KCUS-a potrebnim kolicinama kiseonika”, istaknula je prof.dr.Izetbegović.

U KCUS-u još uvijek ima lijekova i zaštitne opreme, ali se troše ogromne količine.

“Životi svih hospitaliziranih zavise od toga.Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme, ali se troši u ogromnim količinama.Molim građane da pomognu,da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo.Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno.Molim vas mislite na one koje volite,na prijatelje i na svoju rodbinu,svi su potencijalni bolesnici”, apelovala je Sebija Izetbegović.

BHRT