SDP Jajce: Ne ulazimo u koaliciju s nacionalnim strankama

U skladu s proteklim dešavanjima vezanim za formiranje općinskog vijeća pojavilo se dosta tekstova koji između ostalih političkih subjekata koji djeluju u našoj općini, spominju i SDP BiH Jajce.
SDP je stranka građanske provenijencije, te se bori i zalaže za prava i potrebe svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, što se ne može reći za druge političke subjekte, prvenstveno dvije najveće nacionalne partije.

Odlukom sa 6. Kongresa SDP BiH iz 2015. godine je odlučeno da SDP BiH ne ulazi u koaliciju s nacionalnim strankama što je jasno naglašavano i u predizbornoj kampanji.

Nakon potvrđenih rezultata izbora imali smo nekoliko sastanaka s političkim strankama. Na svim sastancima i pred svim učesnicma tih sastanaka, smo sasvim transparentno rekli da nećemo ulaziti u takve vrste koalicija iz već pomenutih razloga. Nikome nije obećana podrška koja poslije nije ispunjena ili realizirana.

Koliko god odluka Kongresa bila teška za sprovesti u našem kantonu gdje većinu mandata osvajaju nacionalne stranke, naš općinski odbor je odlučio da je ispoštuje, dok se ona ne promijeni.

Također, stranke koje žele da učestvuju u vlasti u većini slučajeva već prethodno dogovore i podijele većinu pozicija, te onda traže podršku od vijećnika iz ostalih stranaka, što smatramo nekorektnim i podcjenjivačkim odnosom.

Prijedlog HDZ-a koji se pojavio zadnjih par dana, da sve političke stranke koje su na proteklim izborima dobile povjerenje građana Jajca trebaju učestvovati u radu općinske vlasti, smatramo teško provodljivom, ali ako se ostali politički subjekti slože, naravno da ćemo u tome učestvovati.

Sve ostale odluke koje se budu razmatrale na općinskom vijeću, a koje budu za dobrobit svih građana i u skladu s našim izbornim programom SDP će podržati, te se nadamo da ćemo naići na razumijevanje ostalih vijećnika kad su u pitanju inicijative koje će predlagati SDP, stoji u saopćenju OO SDP BIH Jajce.

 

 

(Jajce Online)