SBK: Zabrana kretanja od 21 sat, online nastava u školama

S obzirom na teško stanje u zdravstvenom sustavu i činjenicu kako su bolnički kapaciteti uglavnom popunjeni premijer Kantona Središnja Bosna, Tahir Lendo, sazvao je 40. izvanrednu sjednicu Vlade KSB s ciljem donošenja prijedloga dodatnih mjera za suzbijanje pandemije Covid-10 na području KSB.

Dosadašnja zabrana kretanja bila je od 22 do 5 sati ujutro, a Vlada KSB je danas donijela odluku da se zabrana proširi za jedan sat dnevno, točnije od 21 do 5 sati ujutro. Na ovaj način se ujednačilo vrijeme zabrane kretanja i s većinom drugih županija, a dodatno su se ograničila i okupljanja u zatvorenim prostorima.

Druga značajna mjera je povratak školske nastave u srednjim školama na online platforme. Procjena je kako će se ovom mjerom najveći dio djelatnika zadržati na radu od kuće, ali i osloboditi dodatni kapaciteti prijevoznika, koji bi jednostavnije mogli prevoziti radnike.

Od ove mjere su izuzeta djeca koja prate razrednu nastavu, dakle učenici osnovnih škola, a kojima bi se na ovaj način stvorili bolji uvjeti za održavanje distance u školama, kao i roditeljima olakšalo organizaciju čuvanja.