SBK: Vlada najavila pomoć, ugostitelji kažu da to nije dovoljno

Vlada Srednjobosanskog kantona preusmjeriće sredstva sa viših nivoa vlasti na pomoć ugostiteljima, čiji je rad ograničen zbog epidemioloških mjera. Za ugostitelje će biti izdvojeno 330 hiljada KM.

[embedded content]

MIRJANA PLAVČIĆ, ministrica finansija SBK

“Pomoć ugostiteljima, odnosno onima kojima je posljednjom odlukom Vlade od 30.marta ograničena djelatnost. Tu se prije svega misli na djelatnost pripremanja i služenja hrane i pića.”

Pitali smo kantonalnog premijera hoće li sredstva pomoći ugostiteljima, kojih samo na području Općine Travnik ima oko 200.

TAHIR LENDO, premijer Srednjobosanskog kantona

“Naravno da smo i obećali i da ćemo pomoći takvim koji su pod dejstvom mjera. I usvojili smo programe za raspisivanje javnih poziva za donošenje odluka o dodjeli sredstava.”

Sami ugostitelji kažu kako im je smanjen promet od 50 do 70 posto, te da sredstva ni blizu neće biti dovoljna da prežive.

ALDIN POLJAREVIĆ, vlasnik kafića u Travniku

“Gubici su preko 70 posto i to stvarno ne može da podnese ni troškove ni plata, ni doprinosa, kamoli ostalih nameta. S obzirom na veliki broj ugostiteljskih objekata, mislim da će to biti malo.”

HASAN PERENDA, vlasnik restorana u Novom Travniku

“To je, u stvari, pranje savjesti od onih koji bi trebali da budu malo odgovorniji. Ja ne znam da ti ljudi koji sjede gore i koji su odabrani od naroda, kada zaskoče na te stolice, da li oni mogu da shvate u kojoj državi žive.”

Ministarstvo gospodarstva čiji ministar bojkotira novinare ovih dana će raspisati javni poziv za raspodjelu odobrenih sredstava koja će biti kap u moru troškova s kojima se ugostitelji bore u pandemiji koronavirusa.

BHRT