SBK: Ko je protiv ukidanja zdravstvenih markica?

Podijeli članak:

Današnja, 2.redovna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona, protekla je znaku samo jedne tačke Dnevnog reda – usvajanja Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2023.godinu. Bez obzira na to što se vladajuća koalicija na nivou ovog Kantona – SDA-DF i HDZ, trudila da pokaže kako je ovaj rekordni Budžet i razvojni i socijalni, činjenice su ipak pokazale drugačije. Povećanja izdavanja za pojedine kategorije daleko su bila od rasta inflacije i cijena u protekloj godini, a ulaganja u poljoprivredu i privredu, daleko od potreba istih.

Ljubinka Atanasijević, zamjenica Predsjedavajućeg Skupštine i zastupnica ispred SDP BiH, kao mjere direktne pomoći građanima Kantona podnijela je 2 amandmana.

Imajući u vidu izuzetno tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze građani Bosne i Hercegovine, a posebno Srednjobosanskog kantona, kao ekonomski najsiromašnijeg kantona u Bosni i Hercegovini, smatramo da Budžet Kantona, koji nikad nije bio veći, prvenstveno zahvaljujući rastu cijena i opštoj inflaciji, mora prepoznati i najugroženije građane, a posebno penzionere i nezaposlene. S tim u vezi predlažem, da se svakako nezakonito uveden sistem naplate izuzetno nepopularnih „ZDRAVSTVENIH MARKICA“ UKINE ZA SVE GRAĐANE KANTONA, a sredstva koja Zavod za zdravstveno osiguranje Srednjobosanskog kantona planira u svom Budžetu pokriju iz sredstava Budžeta Kantona.

Drugi amandman odnosio se na direktnu pomoć gluhim i nagluhim osobama u našem Kantonu. Naime, krajem 2022.godine Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je Zakon o upotrebi znakovnog jezika u Srednjobosanskom kantonu / Kantonu Središnja Bosna, koji je objavljen u Službenim novinama SBK/KSB, broj 8/22, od 09.09.2022.godine. Provedba ovog Zakona zahtijevala bi i određena finansijska sredstva neophodna za finansiranje pojedinih redovnih aktivnosti proisteklih iz Zakona, te će se sredstva za njegovu primjenu trebati osigurati kao posebna stavka u Budžetu za naredne godine. Iznos neophodnih finansijskih sredstava će zavisiti od zakonodavca u smislu da se osnovna primjena Zakona može obezbijediti s oko 30.000,00 KM, dok bi puna primjena ovog Zakona zahtijevala znatno viša sredstva.

Nažalost, vladajuća SDA-DF i HDZ, nije našla za shodno da podrži ove amandmane, tako da se nelegalno uzimanje sredstava od građana od kojih se već kroz doprinose, finansira sektor zdravstva, nastavlja i dalje. Do kad će se to nastaviti, ipak je u krajnjoj liniji, odluka građana koji ovo stanje mogu promijeniti na izborima.SB

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...