Sažeti prikaz revizije u BiH: 74 institucije, 473 preporuke

Podijeli članak:

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine je izvještaje o obavljenim finansijskim revizijama institucija BiH za 2022. godinu objavio u tri grupe: 12.6.2023. godine za 17 institucija BiH, 25.7.2023. za 28 institucija BiH, i 28.7.2023. godine također za 28 institucija BiH.

Tekst u nastavku na jednom mjestu sažeto prikazuje ključne informacije koje se odnose na sve tri grupe objavljenih izvještaja o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu, navode iz Ureda.

Predmet finansijske revizije bile su, u skladu sa Zakonom o reviziji institucija BiH, 74 institucije BiH. Izvještaji o provedenim finansijskim revizijama javno su dostupni na web-stranici Ureda za sve revidirane institucije, izuzev za Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (uslijed zakonskih odredbi koje propisuju povjerljivost informacija).

Ukupan broj datih preporuka institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu je 473. Od toga su 229 ponovoljene preporuke, dok 244 nove preporuke.

Ukupno izvršenje budžeta institucija BiH u 2022. godini iznosilo je 992.838.093 KM.

revizija

 

Ured je, primjenom relevantnih međunarodnih standarda, na osnovu provedenih postupaka finansijske revizije za svaku instituciju izrazio dvije vrste mišljenja, mišljenje o finansijskim izvještajima i mišljenje o usklađenosti poslovanja institucija BiH za zakonima i propisima.

Od ukupno 74 institucije BiH, za njih 21 (ili 28%) izraženo je pozitivno mišljenje i na finansijske izvještaje i usklađenost poslovanja. Pozitivno mišljenje, uz skretanje pažnje na aspekte poslovanja koji se odnose na finansijsko izvještavanje i/ili usklađenost, izraženo je kod 40 institucija (ili 54%). Ured je izrazio mišljenje s rezervom na finansijsko izvještavanje i/ili usklađenost kod 11 institucija (ili 15%). Uslijed ograničenosti obima revizije mišljenje nije bilo moguće izraziti kod dvije institucije (3%).

 

revizija

 

Osnove za izražavanje mišljenja s rezervom odnose se na nepravilnosti vezane za finansijsko izvještavanje i/ili usklađenost poslovanja institucija BiH sa relevantnim zakonima i propisima.

Proces finansijske revizije institucija BiH za 2022. godinu rezultovao je i velikim brojem datih preporuka institucijama BiH. Od ukupno 473 preporuke, njih 244 su nove, dok je 229 preporuka ponovljeno iz ranijih godina.

Kako bi javnosti rezultate okončanog ciklusa finansijske revizije učinio razumljivijim, Ured je pripremio vizualnu prezentaciju informacija – infografiku koja je dostupna OVDJE.

 

 

(akta.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.