Savjet ministara ponovo nije donio odluku o budžetu

Savjet ministara Bosne i Hercegovine razmotrio je Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, o kojem će se izjasniti na narednoj sjednici, nakon što Ministarstvo finansija i trezora razmotri pristigle sugestije.

Na narednoj sjednici ministri bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, koja je danas razmotrena, a čija primjena zavisi od usvajanja budžeta institucija BiH.

Iz SM BiH su podsjetili da Ministarstvo finansija i trezora priprema nacrt zakona o budžetu institucija BiH i dostavlja ga Savjetu ministara na utvrđivanje, nakon čega se upućuje Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Nema odluke o posebnim zaštitnim mjerama za uvoz određenih proizvoda iz EU

Savjet ministara BiH, sa sedam glasova za i tri protiv, nije postigao konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, nakon obavljenja dva kruga glasanja.

Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10% plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10% plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Sastanak posebne grupe o reformi javne uprave između BiH i EU

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o 5. sastanky Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan, putem video linka, 25. februara.

Na sjednici je usvojen Dokument za diskusiju, te je data saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH za 5. sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, nakon što je Savjet ministara BiH upoznat s nacrtom dnevnog reda za ovaj sastanak.

Predsjedavajući delegacije BiH u dijelu za visoki politički dijalog biće ministar pravde Josip Grubeša.

BHRT