Sav besmisao današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH: Iz šupljeg u prazno

Nakon što je Vlada Federacije BiH jutros odbila nove restriktivnije mjere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva bilo je jasno da današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH teško da će imati ikakvog smisla.

Zastupnici usvajaju zaključke koje su uglavnom odavno trebali usvojiti, kao i one koji su tu “reda radi” kao što je “podrška nabavci vakcina.Već na samom početku sjednice moglo se zaključiti da će se višesatna rasprava ovog doma Parlamenta Federacije BiH svesti na prebacivanje odgovornosti, laičko preispitivanje starih i trenutnih mjera, objašnjavanja zašto je nekome lockdown dobra opcija i zašto nekome to ne odgovara. Naravno, nisu izostale međusobne optužbe opozicije i vlasti, a iako su federalni zastupnici bilo je priče i o koalicijama na kantonalnim nivoima.

Iako je sjednica najavljena “historijskom”, bit će je potrebno što prije potisnuti iz sjećanja. Umjesto konstruktivne rasprave i kvalitetnih prijedloga i analiza, neki kao da su prepričavali medijske članke i komentare korisnika društvenih mreža.

U kojem pravcu je otišla daljnja rasprava najbolje ilustruje izlaganje zastupnice PDA Elzine Pirić koja se zahvalila građanima što trpe ovo sve i što nisu organizovali ozbiljne proteste da otjeraju sve zastupnike iz oba doma entitetskog parlamenta i ostale zvaničnike u institucijama Federacije BiH.

U nekim trenucima rasprave i izlaganja su djelovala kao da su neki zastupnici prespavali posljednjih šest mjeseci, pa možda i više.

Tako se tako problematizovao način izvještavanja o broju novozaraženih u javnosti, neki su govorili o epidemiologiji i virusima iako nemaju nikakve veze s medicinom, virusologijom, imunizacijom i epidemiologijom. Potezalo se pitanje nošenja maski i preispitivanje epidemiološko-higijenskih mjera i poručilo kako treba pomoći privredi i građanima!?

Da li su pokušali imitirati rad kriznih štabova ili su samo iskoristiti dati prostor i vrijeme za novo prosipanje populizma i izlizanih tema s obzirom da nije ponuđeno niti jedno konkretno i novo rješenje, kako za zdravstveni sektor, tako ni za spas privrede.

“Kuda ovo vodi? Ovim načinom ponašanja stvaramo animozitet prema Kantonu Sarajevo koji u ovom trenutku ima najviše zaraženih. Nemojte da dalje vodimo ovu vrstu diskusija. To ne bismo smjeli jer pokazujemo da smo neodgovorni ljudi. Sve ove replike su besmislene i ne vidim nikakvu svrhu“, rekla je zastupnica DF-a Alma Kratina.

Izlizane izjave poput “treba se prihvatiti posla”, “trebamo se uozbiljiti”, “treba biti odgovoran”, “treba poštivati mjere”, “treba vršiti nadzor nad sprovođenjem mjera”, “treba shvatiti težinu situacije”, “treba nabaviti vakcine”, “treba skrenuti pažnju da je virus opasan” … građanima su na vrh glave!

U Federaciji BiH je do danas zaraženo ukupno 98.058 osoba. Preminulo je 3.122. Bolnice su pune. Virus se širi prebrzo. Građani čekaju, političarima se ne žuri dok presipaju iz šupljeg u prazno.

Možda je krajnje vrijeme da se makar počne glumiti ozbiljna država, odnosno entitet u ovom slučaju.

 

(Klix)