Search
Close this search box.

Sauna ili parno kupatilo?

Podijeli članak:

​Sauna je mjesto na kome uživamo, izbacujemo toksine iz tijela preko kože i što nam je potrebno, kako bismo s vremena na vrijeme pružili sebi trenutke pažnje. S druge strane, parno kupatilo ima sličnu funkciju, ali se ipak razlikuju.

Pa u čemu je razlika između saune i parnog kupatila?

Razlika je jednostavna – suvo nasuprot mokrog. Naime, saune obezbjeđuju suvu toplotu dok parne sobe stvaraju vlažnu toplotu, piše “Medium”. Slično je što i jedno i drugo mogu da vam otvore pore, opuste mišiće i pomognu vam da se dodatno relaksirate. Šta je pravo za vas zavisi od ličnih preferencija.

Efekat udisanja suvog vazduha saune ili vlažne pare utiče drugačije na respiratorni sistem, a i vlaga drugačije utiče na kožu.

Ipak, krajnji efekat je skoro isti. Oba zagrijavaju, izazivaju znojenje i ubrzavaju rad srca.

Sauna

Količina vlage koja se može osjetiti u sauni često zavisi od stila saune. Mogu se koristiti i kao sredstvo za smirenje organizma i oslobađanje od stresa. Ukoliko patite od nesanice, takođe vam može pomoći da zaspite. Toplota iz saune pomaže tijelu da oslobodi endorfine, hemikalije za dobar osjećaj koji smanjuje efekte stresa na tijelo. Kako se u njoj zagrijavate, kada je napustite i počnete da se hladite, tijelo oslobađa povećan nivo melanina pomažući vam da se osjećate opuštenije.

Parno kupatilo

Ono stvara veoma dobre uslove za disanje sa nivoom vlažnosti od 100 odsto. Ako imate problem sa kašljanjem i problemima sa plućima, trebalo bi da povremeno koristite kako bi umirili disajne sisteme. Interesantno je da su parna kupatila hidratantnije za važu kožu u odnosu na saunu. Parna kupatila i nisu tako vruća mjesta u odnosu na saunu, pa tehnički možete i čitati knjigu. Važno je napomenuti, a dopašće se onima koji muku muče sa viškom kilograma, jeste da parna kupatila ubrzava metabolizam pa automatski može pomoći u gubljenju kilograma, navodi “Ona“.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...

Vozač iz Bosne i Hercegovine učestvovao je danas u teškoj nesreći do koje je...