Saslušanje u američkom Kongresu: SAD i EU trebaju blisko sarađivati

Komitet za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa razmatra preporuke političkih pristupa koje bi administracija izabranog predsjednika Džoa Bajdena mogla primijeniti prema Zapadnom Balkanu.

[embedded content]

Na raspravi, osim predsjedavajućeg Odbora Eliota Engela, učestvuju i bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt , profesor Danijel Server i analitičar Januš Bugajski. Osim generalne ocjene, da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji uz snažno prisustvo SAD-a, učesnici rasprave su govorili i o situaciji u Bosni i Hercegovini .

Saslušanje je otvorio kongresmen Eliot Engel, predsjedavajući Komiteta, podsjetivši da je uskoro godišnjica potpisivanja sporazuma u Parizu kojim je okončan rat u BiH. Dodao je da je Dejton zaustavio rat ali je kreirao pat poziciju.

ELIOT ENGEL , predsjedavajući Odbora za spoljne poslove

Bosna je zaglavljena u ovoj situaciji u kojoj ne može napredovati. Ovaj sistem ne funkcioniše i na mnogo načina Bosnu sprečava da napreduje, gdje Republika Srpska blokira odluke od državnog interesa u korist široke autonomije i težnjom za otcjepljenjem. To mora prestati.

Podsjetivši da su SAD i saveznici uradili mnogo na tome da zaustave rat, Medlin Olbrajt je rekla kako se regija suočava danas s mnogo izazova. Dodala je da je Bajden angažiran na Balkanu još iz vremena dok je bio senator.

MEDLIN OLBRAJT, bivši državni sekretar SAD-a

Znam da razumije ovu regiju i njenu važnost za SAD. Njegov tim je spreman da pomogne zemljama da krenu naprijed u integracijama, rekla je ona.

Dodala je da je ova vizija regiona danas u opasnosti.

MEDLIN OLBRAJT, bivši državni sekretar SAD-a

Iduća administracija mora razviti i provesti novu regionalnu strategiju. Predlažem da ta strategija bude temeljena na tri elementa. Prvo, moramo uspostaviti i održati blisku saradnju sa Evropskom unijom. Drugo, moramo se obračunati s raširenom korupcijom koja nanosi štetu političkim institucijama i potkopava vladavinu prava širom regije. Treće, SAD i njegovi partneri i saveznici trebaju se okrenuti regionalnom pristupu te treba osnažiti ekonomske veze zemalja sa EU.

Novoizabrani predsjednik SAD se mora konsultirati s Europljanima o regiji Balkana, rekao je profesor sa Škole za napredne međunarodne studije na Johns Hopkins Univerzitetu Daniel Server.

DANIEL SERVER, profesor

“SAD bi trebale pritisnuti Evropljane da sankcioniraju one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske .SAD trebale blokirati prekomjerno rusko naoružavanje entitetske policije, kao i hrvatsko i srbijansko političko uplitanje, istakno je Server.

Januš Bugajski predlaže i da se BiH što prije približi članstvu u NATO kako bi se odbio negativan uticaj Rusije. Ističe kako će to donijeti sigurnost svim narodima u BiH i spriječiti izglede za oružane sukobe i podjele.

JANUŠ BUGAJSKI, analitičar

Stalne prijetnje integritetu BiH moraju imati posljedice i kazne, jer ograničavaju ekonomski razvoj, ograničavaju strana ulaganja, podstiču međuetničke nesloge, radikalizam i ugrožavaju opstanak države – istaknuo je Januš Bugajski.

BHRT