Šarl Mišel obećao podršku EU Ukrajini

Predsjednik Vijeća Evropske unije Šarl Mišel izrazio je danas “nepokolebljivu podršku” EU Ukrajini koja se na svojim istočnim granicama suočava sa velikim gomilanjem ruskih vojnih snaga.

Mišel je, poslije telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da je “EU jedinstvena u solidarnosti sa Ukrajinom” i ocijenio da potezi Rusije na granici “predstavljaju prijeteće i destabilizujuće aktivnosti”.

Mišel je rekao da će prisustvovati samitu Krimske platforme u Ukrajini 23. avgusta, uoči dana nezavisnosti te države.

Njegova najava da će prisustvovati samitu dobila je posebnu pažnju nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbila poziv Zelenskog da prisustvuje proslavi 30. godišnjice nezavisnosti zemlje.

Zelenski je pozvao Ursulu fon der Lajen da posjeti Ukrajinu u avgustu na šta je šef njenog kabineta odgovorio da zbog prezauzetosti u to vrijeme ona neće moći da dođe.

Ta informaoija je procurela u medije, a portparol EK Erik Mamer rekao je da zvaničan odgovor ukrajinskim vlastima još nije poslat i da će to učiniti lično Fon der Lajen.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kulebajrekao je danas da njegova zemlja traži jaču podršku Zapada dok se ruske jedinice gomilaju u blizini njene istočne granice, a borbe sa separatistima koje podržava Rusija pojačavaju.

Poslije razgovora sa kolegama iz Estonije, Letonije i Litvanije, Kuleba je zatražio od baltičkih zemalja da se obrate ostalim članicama EU i NATO u vezi s pružanjem “praktične pomoći” Kijevu.

EU je čvrsto podržavala Ukrajinu tokom sedmogodišnjeg sukoba na istoku zemlje i uvela sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Francuski predsjednik Emanuel Makron treba da se sastane sa Zelenskim sutra u Parizu kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji.

BHRT