Sarajevska filharmonija u petak otvara jubilarnu 100. koncertnu sezonu

Podijeli članak:

Sarajevska filharmonija u petak otvara svoju jubilarnu 100. koncertnu sezonu kada će se kao gosti solisti sarajevskoj publici predstaviti dva umjetnika svjetskog renomea, violončelist Conradin Brotbek i Ernesto Molinari, klarinetist i kompozitor, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce rekao je da će koncertnu sezonu obilježiti brojne programske aktivnosti, koncerti i eminentni umjetnici koji će u narednom periodu posjetiti prijestolnicu BiH i iz mjeseca u mjesec svojim vrhunskim izvedbama i umijećem uveličati proslavu tog jubileja.

Za koncert u petak najavljena je izvedba Koncerta za violončelo i orkestar u h-molu češkog kompozitora Antonina Dvořáka, te kompozicije za bas klarinet i orkestar “Red in Blue” Ernesta Molinaria, kompozicije koja je komponovana za tu priliku i koja će doživjeti svjetsku premijeru upravo na tom koncertu.

Šef dirigent Slaven Kulenović je rekao da će koncert biti spektakularan, te da je lično izuzetno vezan za Sarajevsku filharmoniju.

“To je orkestar zahvaljujući kojem sam stekao svoja prva muzička iskustva i čuo prve simfonije i opere. Slušajući Sarajevsku filharmoniju odlučio sam postati profesionalni muzičar i pogotovo dirigent”, rekao je Kulenović.

Ernesto Molinari, klarinetist koji je za ovu priliku napisao kompoziciju “Red in Blue”, svoju karijeru gradio je na pozornicama širom svijeta i svirao za neke od najboljih svjetskih ansambala za savremenu muziku.

“Izabrao sam naslov Red in Blue zato što su to meni drage boje, a predstavljaju u neku ruku dva različita karaktera, crvena je više vatra, a plava melanholija. Moja kompozicija ima tri stava i prvi ima džez karakter i pomalo balkansku ritmičku sliku. Drugi stav je po svojoj strukturi više sporog karaktera, a treći predstavlja komplilaciju prva dva, vatre i melanholije”, rekao je Molinari.

Gostujući koncert majstor Violeta Smailović Huart također je navela da je izuzetno vezana za Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju.

“Sa zadovoljstvom sam pristala na ovu višestruko kompleksnu funkciju zato što imam adresu u Parizu i brojne studente, ne samo u Parizu nego širom Evrope. Ovdje se ne osjećam kao gost, nego kao da sam u familiji. Što se tiče kadrovskog pitanja, vjerujem u to da smo mi izuzetno talentovan narod. Tu i tamo ne poslože se zvijezde u potpunosti. Međutim, kada se donese maksimalno pozitivna energija, ako se još podupre znanjem, ljudi idu kilometar više”, rekla je Smailović Huart.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk rekao je da je direktor Sarajevske filharmonije iskoristio podršku Vlade Kantona Sarajevo na pravi način.

“Nije mala stvar biti premijer Kantona Sarajevo u perodu kada se obilježava 100 godina orkestra Sarajevske filharmonije”, rekao je Uk.

On je također naveo kako podrška kulturnim projektima neće izostati ni u narednom periodu.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.