Sarajevo dobitnik inauguralne nagrade Global Production za najbolji ”Grad filma”

Podijeli članak:

Grad Sarajevo prvi je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji “Grad filma”, koja je ove godine premijerno dodijeljena u Cannesu. 

Nagrade je ustanovio svjetski filmski časopis Screen International, u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta. Dobitnici su proglašeni na svečanosti, u ponedjeljak navečer, za vrijeme Cannes Film Festivala.

Nagrade Global Production ove su godine dodijeljene prvi put, a žiri Screen Internationala, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji “Grad filma”.

Uz mnogobrojne prijave, Sarajevo je u toj kategoriji bilo u najužem izboru uz svega tri grada iz cijelog svijeta – Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).

-Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje za napore i rezultate ostvarene u filmskoj produkciji prije svega za Obalu Art Centar, kao nosioca aplikacije uime Grada Sarajeva. Ta nagrada je dokaz da je Sarajevo prepoznato kao centar filmske kulture i da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada – poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nagrade Global Production dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji.

– Global Production nagrada za Sarajevo je izuzetno značajna. To znači da je strategija razvoja filmske i TV industrije u gradu prepoznata kao kvalitetna. Ponosni smo zbog tog svjetskog priznanja. Mislim da će to biti podstrek i institucijama i sektoru za još veći napredak, u predstojećem periodu – izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Nagradama Global Production ističu se najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne filmske lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti. 

Kako navode iz SFF-a, nositelj aplikacije za nagrade Global Production uime Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...