Search
Close this search box.

Sanksionisane firme Infinity Grupacije učetverostručile zaradu, najviše od tendera

Podijeli članak:

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je prošle sedmice na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore”, navode iz OFAC-a.

Firme povezane s porodicom Dodik na crnoj listi SAD su:

– INFINITY INTERNATIONAL GROUP D.O.O. BANJA LUKA

– INFINITY MEDIA D.O.O.

– K-2 AUDIO SERVICES BANJA LUKA D.O.O.

– KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O.

– PROINTER ITSS D.O.O. BANJA LUKA CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP

– SIRIUS 2010 D.O.O. BANJA LUKA

– UNA WORLD NETWORK D.O.O.

Na osnovu dostupnih finansijskih pokazatelja na portalu Akta.ba, analizirali smo njihovo poslovanje tokom 2023. godine, kao i bazu dobijenih tendera na osnovu kojih su ostvarile rekordne prihode i zaradu.

Infinity international Group u vlasništvu Đorđa Đurića je značajno povećao profit u odnosu na 2022. godinu kada su prihodovali 3,7 miliona KM i zaradili 1,3 miliona KM. Prošle godine su povećali prihod na 4,7 miliona KM, a dobit je skočila na oko 2 miliona KM.

VIŠEMILIONSKI TENDERI

Najprofitabilnija firma ove grupacije je Prointer ITTS. Prihod kompanije skočio je sa 49,3 miliona KM na 79,9 miliona KM, dok je dobit povećana sa šest, na čak 25,5 miliona KM čime su učetverostručili zaradu.

Većinu prihoda članice grupacije godinama ostvaruju iz budžeta s entitetskog i državnog nivoa. Prointer je tokom 2023. godine i za pola godine 2024. pobijedio na oko 300 tendera.

Najvrijedniji je onaj za usluge uspostavljanja informacionog sistema za fiskalizaciju od prošle godine vrijedan 31,6 miliona KM.

dodjele

Posljednji tenderi koje je dobio Prointer; izvor Akta.ba Dodjele ugovora

 

U vlasništvu Prointera je i Infinity ADS koji vodi brigu i upravlja poslovnom dokumentacijom. Prošle godine je prihodovao 1,6 miliona KM i ostvario zaradu od 458.753 KM. Ova je firma tokom ove i prošle godina ima oko 50 dobijenih tendera. U januaru ove godine dobili su posao digitalizacije arhivske građe Fonda zdravstvenog osiguranja RS vrijedan 227.041 KM.

Slijedi Kaldera Company u vlasništvu Prointera i Milenka Čičića koja je prošle godine također imala značajnu dobit u iznosu od 1,9 miliona KM, što je pokazatelj da je Kaldera povećala profit više od osam puta u odnosu na pretprošlu godinu kada su imali dobit od 222.741 KM. Ova firma je lani prihodovala 30,5 miliona KM, dok je 2022. godine imala prihode u iznosu od 19,6 miliona KM.

Kaldera je također pobjednik višemilionskih tendera koje su raspisale i finansirale institucije i javna preduzeća u Republici Srpskoj. Samo tokom ove i prošle godine, pobijedili su na više od 90 tendera.

Najvrijedniji tender dobili su u martu prošle godine za izgradnju šestosjedne žičare Igrišta i prateće infrastrukture po sistemu ključ u ruke. Od Olimpijskog centra Jahorina naplaćeno je 20,9 miliona KM, dok su ove godine na tenderu Grada Doboja dobili posao za Održavanje crpnih stanica vrijedan 13,6 miliona KM.

 

kaldera

Posljednji tenderi koje je dobila Kaldera; izvor Akta.ba Dodjele ugovora

Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka je kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. Prošle godine je prihodovala 17,7 miliona KM, dok je zarada iznosila 2,1 milion KM. I ova je firma najviše prihodovala najviše prihodovala od institucija i javnih preduzeća.

Za pola godine 2024. godine već su dobiti oko 20 tendera. Najvrijedniji je sada već sporni tender za digitalizaciju javnih servisa u BiH, koji su dobili u konzorciju sa zagrebačkom firmom Odašiljači veze vrijedan oko 30 miliona KM.

Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa i zajedno su tokom prošle i ove godine dobile oko 500 tendera.

GUBITAŠI GRUPACIJE

Najveći gubitaš grupacije je Una world. Una Televizija je prošle godine poslovala u u minusu 3,7 miliona KM, dok su im prihodi iznosili 2,2 miliona KM. Ipak, gubitak je smanjen u odnosu na 2022. godinu da je iznosio čak 4,2 miliona KM.

Sa gubitkom je poslovala i firma Una world network, vlasnik televizije Una koja je bila u minusu 131.449 KM, a prihodi su im iznosili 796.056 KM.

U minusu je još poslovalo i preduzeće K-2, jedan od vlasnika Alternativne televizije koje je prošle godine ostvarilo gubitak u iznosu od oko šest hiljada KM. Isti toliki im je bio i prihod.

Sa gubitkom je poslovala i firma Infinity media koja je prošle godine prijavila minus od 13.106 KM, iako je prihod bio milionski, tačnije 1,2 miliona KM.

Spomenimo i firme koje u povezanoj vlasničkoj strukturi za gore navedenim firmama, a neke su i od ranije na crnoj listi. Jedna od njih je svakako i Alternativna televizija Banja Luka koja je prošle godine prihodovala 8,7 miliona KM, dok je zaradila svega 18.005 KM. U vlasništvu Alternativne televizije je A-media koja je zaradila je lani 17.261 KM, dok su im prihodi iznosili 78.151 KM, kao i „A-radio koji je imao dobit od 5.268 KM, a prihode 76.044 KM.

Ipak, početak ove godine je bio dosta bolji za A-mediu. Kako smo i pisali početkom godine, A Media d.o.o. Banja Luka, kćerka firma Alternativne televizije, sklopila je unosne ugovore za usluge medijskog oglašavanja sa Elektroprivredom RS. Navedena firma dobila je čak sedam ugovora ukupne vrijednosti veće od pola miliona KM, tačnije 594.580,00 bez PDV-a.

POSLJEDICE SANKCIJA

Podsjećamo, uvedene sankcije znače zamrzavanje imovine pojedinaca i organizacija u SAD, te zabranu američkim državljanima da posluju sa njima.

Prva posljedica koje sankcionisane firme od strane SAD-a mogu očekivati je gašenje računa.

Vlasnik Infinity Grupacije najavio je da će se povući sa pozicije, kada javnosti i zaposlenicima bude predstavljeno rješenje zbrinjavanja radnika i očuvanja radnih mjesta.

S.B.

INFINITY

(akta.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...