Samit EU: Ubrzati program vakcinacije protiv koronavirusa

Evropska unija suočena je s više izazova u borbi s pandemijom, a proces vakcinacije ne ide kako je planiran i nije ujednačen među članicama.

Problem je i u nabavci vakcina. Uz to neke članice su zatvorile granice zbog širenja novih sojeva. Mnogo je polemika o uvođenju korona pasoša.Jedan od prijedloga je da korona pasoš dobiju oni koji su sve vakcinisali Sve to su teme dvodnevnog video samita Evropske unije.

Unija je suočena s ozbiljnim problemom nabavke vakcina, dok joj je ključni prioritet što brži programa vakcinacije. On ne ide po planu i nije ujednačen među članicam bloka. Za rješenje problema Evropska komisija predlaže pristup širem spektru vakcina uz postupak hitnih odobrenja na nivou cijele Unije i to s kraćim i efkasnijim postupcima ispitivanja. Unija mora djelovati zajednički, sva njena tijela i sve članice moraju podržati ovaj put poručuju iz Brisela.

Trenutno je oko šest posto od 450 miliona građana EU-a primilo prvu dozu vakcine. To nije dovoljno u borbi suzbijanja pandemije, a uz to u populaciji se šire novi i mnogo zarazniji sojevi virusa, što zahtjeva nove i efikasnije vakcine. To je i novi izazov Briselu. Austrijski kancelar uputiuo je i kritike na adresu Evrospke agencije za lijekove zbog sporog odobravanja vakcina.

Za Uniju je trenutno ogroman problem i zatvaranje unutrašnjih granica, što su učinile Njemačka i još pet članica bloka, kako bi spriječile unos novih sojeva virusa. Evropska komisija ih je optužila za ometanje funkcioniranja unutarnjeg tržišta u jeku pandemije i krešenja pravila Šengena.

Svaka od članica provodi svoje sopstvene mjere u zavisnosti od stope zaraze. Čak ni tu nisu ujednačene. U jednima je policijski sat dok se druge tome protive. I strategije za izlazak iz lockdowna su vrlo različite.

Pojedine članice recimo one čije ekonomije zavise od turizma, poput Grčke i Italije insistraju na tzv. kovid pasošu. Do sada, unatoč intenzivnim raspravama, nema zajedničkog stava o jedinstvenom evropskom covid-pasošu odnosno certifikatu o vakcinaciji.

BHRT