Samit EU: Istorijski sporazumi evropskih lidera

Samit Evropskog savjeta okončan je istorijskim sporazumima o budžetu od 1,8 triliona evra za narednih sedam godina i klimatskim promjenama, javlja “Sputnjik”.

Lideri 27 zemalja dogovorili su budžet i fond za oporavak u vezi sa kovidom 19, a usaglasili su i nove ciljeve u vezi sa klimatskim promjenama.

Zemlje članice bloka dogovorile su i ambiciozne ciljeve u vezi sa emisijom štetnih glasova, jer do 2050. godine pokušavaju da postignu “klimatsku neutralnost”.

“Nakon višečasovne intenzivne diskusije uspjeli smo da napravimo veliki korak naprijed za EU u različitim oblastima”, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na konferenciji za novinare.

Za lidere EU postizanje konsenzusa o budžetu i fondu za pomoć u vezi sa kovidom 19 u iznosu od 750 milijardi evra je od ogromnog značaja.

Tokom proteklih mjesec dana, budžetske planove EU zadržavale su Poljska i Mađarska, koje su protestovale protiv pokušaja bloka da pristup sredstvima zavisi od poštovanja demokratskih vrijednosti i poštovanja vladavine zakona.

Vjeruje se da su Varšava i Budimpešta glavne mete ovog tzv. mehanizma vladavine prava, iako je u četvrtak uveče u Briselu pronađen kompromis, koji je poljskoj i mađarskoj vladi omogućio da predmet iznesu pred Evropski sud pravde u zamjenu za njihovo odobrenje budžeta.

Čini se da je rješenje pronađeno dopuštanjem Poljskoj i Mađarskoj da mehanizam vladavine prava bloka predaju Evropskom sudu, što je proces koji će vjerovatno potrajati nekoliko godina. Zauzvrat, Mađarska i Poljska konačno su dale saglasnost na prijedloge budžeta i fonda za oporavak, koji bi trebalo da stupe na snagu 2021. godine, navodi “Sputnjik”.

BHRT