Salmanov san je ispunjen: Saudijska Arabija će organizovati Svjetsko prvenstvo 2034.

Podijeli članak:

Više nikakve dileme nema – Saudijska Arabija će organizovati Svjetsko prvenstvo u nogometu 2034. godine. Naime, rok za prijavu kandidatura ističe danas, a Saudijska Arabija se jedina prijavila, te je jasno da će njoj biti dodijeljena organizacija ovog velikog sportskog događaja.

Australija je trebala biti drugi kandidat, no danas je i zvanično odustala od kandidature nakon što je Azijska nogometna federacija jasno stala na stranu Saudijaca.

“Željeli smo se kandidovati za organizaciju Svjetskog prvenstva, ali nakon što smo razmotrili sve faktore, odlučili smo odustati”, navodi se u saopćenju Nogometnog saveza Australije.

Podsjetimo, nakon što je Svjetsko prvenstvo 2022. održano u Aziji (Katar), naredno će 2026. biti u Sjevernoj i Centralnoj Americi 8SAD, Kanada, Meksiko).S obzirom da su za organizatore Mundijala 2030. izabrani Urugvaj, Argentina, Paragvaj (Južna Amerika), Maroko (Afrika), Španija i Portugal (Evropa), jasno je da sistemom rotacije dolazi red 2034. na azijsku državu, a princ Mohammed bin Salman je tu vidio svoju šansu i učinio je sve da Saudijska Arabija dobije organizaciju.

Ostaje samo da i službeno predsjednik FIFA-e Gianni Infantino proglasi Saudijsku Arabiju domaćinom SP-a 2034. godine kako bismo i definitivno u razmaku od 12 godina imati dva Mundijala u pustinjskim zemljama.

Ono što je posebno zanimljivo je da Saudijci, za razliku od njihovih susjeda iz Katara, ne žele Mundijal organizovati u decembru, već u julu kada temperature u njihovoj državi znaju prelaziti i 50 stepeni Celzija.

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...