Sakibu Mahmuljinu 10 godina zatvora za zločine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora za zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

[embedded content]

Mahmuljin se tereti da kao komandant Trećeg korpusa Armije BiH nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika odreda ”El-Mudžahidin” nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljin je uhapšen 8. decembra 2015. godine u Sarajevu, a 31. decembra te godine Sud BiH potvrdio je optužnicu.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi 14. oktobra zatražilo od Suda da osudi Mahmuljina u skladu sa zakonom, jer smatra da su izvedeni dokazi potvrdili sve relevantne činjenice iz proširene optužnice.

Mahmuljin je u završnoj riječi 9. decembra rekao da očekuje pravednu presudu, dok je njegov branilac Nermin Mulić zatražio oslobađajuću presudu.

Presuda je izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

BHRT