Search
Close this search box.

Šahovski klub Jajce uručio zahvalnicu Općini Jajce

Podijeli članak:

Danas su članovi Šahovskog kluba Jajce, predsjednik Zoran Crnoja i direktor 4. Međunarodnog šahovskog turnira „Jajce Open 2024“ Adin Tatarević posjetili načelnika općine Jajce Edina Hozana i uručili zahvalnicu za podršku u organizaciji ovog značajnog turnira.

Načelnik Hozan zahvalio se šahovskom klubu na učešću u programu obilježavanja “Dana općine Jajce” i pohvalio veoma uspješnu organizaciju ovog značajnog sportskog događaja koji je okupio veliki broj učesnika i šahovskih majstora.

Predstavnici Šahovskog kluba Jajce zahvalili su Općini Jajce i načelniku Hozanu na podršci koju pruža kubu i kako su istakli Općina Jajce je jedna od rijetkih općina koja na ovaj način pomaže. Klub je pokrenuo i Malu školu šaha sa željom da privuku što veći broj mladih, jer su oni budućnost, a šah dodatno potiče razvoj čitavog niza pozitivnih ljudskih osobina i najbolji je sport za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu: mozga.

Istraživanja su pokazala da igranje šaha pojačava mentalne sposobnosti ljudi svake starosne dobi, a pogotovo kod djece, što je klub dodatno motivisalo da pokrenu upravo školu šaha za mlađe uzraste. Djeca igrajući šah uče o važnosti poštivanja pravila, šah ih potiče na komunikaciju bez nasilja, te mirno rješavanje problema, utiče na razvoj pamćenja, koncentracije, brzine računanja, vizualnog predočavanja, logike razmišljanja i rasuđivanja.

Klub trenutno okuplja 36 registrovanih igrača koji se takmiče na brojnim turnirima, a zapažene rezultate postižu naročito u ekipnim takmičenjima. Posebno se ponose mladim nadama kluba, među kojima prednjači Ivan Crnoja koji je na državnom prvenstvu prošle godine zauzeo visoko peto mjesto, te se okitio prvim mjestom na 1. Međunarodnom šahovskom turniru za kadete u Ljubuškom gdje je nastupio u kategoriji kadeti- šahisti i šahistkinje rođeni 2010. godine i mlađi. U konkurenciji 27 šahista i šahistkinja Ivan Crnoja uvjerljivo je slavio pobjedu sa 6,5 poena iz 7 partija.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan, u želji da se šah, zbog svih svojih prednosti, razvija u Jajcu još jednom je istakao podršku Općine aktivnostima Šahovskog kluba Jajce, uz nadu da će saradnja biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Struja skuplja, ali po blokovima i različitim tarifama. Aniliziramo: ko će i koliko plaćati?...

Оsim okupljanja predstavnika svih Sindikalnih organizacija zdravstva iz Republike Sprske, ranije su u štrajku...

Onoga trenutka kada Europska komisija pripremi pregovarački okvir za Bosnu i Hercegovinu, koja je...

Jedan od najboljih fudbalera koje je naša zemlja imala, te najuspješniji selektor u historiji...

Evropski investicioni fond (EIF), koji je deo grupacije Evropske investicione banke (EIB), potpisao je...

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.