SAD: Pristalice Donalda Trumpa ušle u zgradu Capitol Hilla

Žena je teško ranjena tokom nereda koji su izbili u Washingtonu, nakon što su pristalice američkog predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu Kapitola, pokazuje snimak prikazan na državnoj televiziji.

Trumpove pristalice ušle su u Kapitol kada su se zastupnici pripremali potvrditi rezultate izbora održanih 3. novembra 2020. godine, na kojima je pobijedio Joe Biden, što je trebao biti rutinski postupak uoči Dana inauguracije.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao pristalice da okončaju blokadu Kapitola, da “idu kući” i poštuju red i zakon

Haotične scene su nastale u Washingtonu nakon što su se Trumpove pristalice sukobile s policijom, uzrokujući dodatni haos, probile vrata i prozore na Kapitolu i dospjele do sprata Senata.

Trump pozvao Nacionalnu gardu na intervenciju zbog dešavanja ispred Kongresa

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidljivo je kako su pripadnici snaga sigurnosti potegli oružje nakon što su demonstranti krenuli prema dijelu kompleksa u kojem se održavalo brojanje glasova.

U sukobima demonstranata i policije u Kongresu ima ranjenih pripadnika snaga sigurnosti

Američki potpredsjednik kazao da se “napad na Kapitol neće tolerisati i da će oni koji su upleteni biti procesuirani“

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg: Šokantni prizori iz Washingtona. Poštovati rezultat demokratskih izbora

Mediji: Najmanje jedna osoba upucana nakon što su pristalice Donalda Trumpa ušle u Kapitol

Trump pozvao pristalice da poštuju zakon i ostanu mirni tokom nereda koji su doveli do zatvaranja Kapitola i pauze u zasjedanju Senata

Gradonačelnik Washingtona proglasio policijski sat od 18 sati po lokalnom vremenu u jeku nereda Trumpovih pristalica

Grupa demonstranata uspjela je proći policijske barikade i ući u zgradu Kapitola, zbog čega je policija intervenirala suzavcem.

Senat koji je razmatrao žalbu na izborne rezultate u Arizoni pauzirao je zasjedanje zbog dešavanja izvan zgrade.

”The Washington Post” je javio kako su dvije zgrade u kompleksu Kapitola evakuirane zbog pojačanih tenzija.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser proglasila je policijski sat koji stupa na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu.

Incident se dogodio sat nakon što je Pence sapćio da je odbacio Trumpov zahtjev za miješanje u brojanje glasova Elektorskog koledža. Riječ je o sastanku na kojem su trebali biti potvrđeni rezultati predsjedničkih izbora održanih 3. novembra 2020. godine, na kojima je pobijedio Joe Biden.

Pence je u pismu Kongresu naveo kako on ne može poduzeti jednostrani autoritet u odlučivanju o narednom prvom čovjeku Amerike, ali je obećao da će saslušati žalbe zastupnika.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pance koji je vodio zasjedanje o Elektorskom koledžu iz sigurnosnih razloga je evakuiran iz zgrade.

BHRT