SAD: Policajac ubijen u napadu ispred Kapitola

Jedan policajac i napadač su preminuli, dok je drugi policajac u bolnici, nakon što se automobil zabio u njih kod sigurnosne kapije američkog Kapitola, saopštila je policija.

Napadač, koji je udario automobilom dvojicu policajaca kod zgrade Kongresa u Vašingtonu, ubijen je nakon što je iz vozila izašao naoružan nožem . Napadač je preminuo u bolnici, gdje su prebačeni i povrijeđeni policajci.

Napad na policajce automobilom i pucnjava koja je uslijedila dogodili su se na bezbjednosnom punktu nedaleko od zgrade Kongresa.

Policija Kapitola navela je da se vozilo “zabilo” u policajce na sjevernoj barikadi kod avenije Constitution.

Incident se desio na oko 100 metara od ulaza u zgradu Kongresa.

Bezbjednosne snage zatvorile su okolne puteve zbog “spoljne bezbjedonosne prijetnje”.

Prema navodima lokalnih medija, policajci su pucali na vozilo koje se nije zaustavilo ispred barikade.

Policija: Izgleda da napad nije povezan s terorizmom

Robert Contee, vršilac dužnosti šefa policijske uprave Metropolitan, rekao je da napad danas u blizini američkog Kapitola “izgleda da nije povezan s terorizmom”. “Čini se da to nije povezano s terorizmom. Ali očito ćemo nastaviti s istragom kako bismo utvrdili postoji li neka vrsta veze među tim linijama,” rekao je na tiskovnoj konferenciji u petak.

Pelosi: Zastave na pola koplja

Predsjedavajuća doma Nancy Pelosi naredila je da se zastave na američkom Kapitolu spuste na pola koplja zbog smrti policajca Capitol-a u današnjem napadu u blizini zgrade, tweetao je Drew Hammill, zamjenik šefa ureda Pelosi.

Ukinut lockdown Capitola

U 20.30 je ukinut lockdown na američkom Kapitolu nakon napada na policajce. Zvučnici u američkom Kapitolu maloprije su upozorili osoblje da je “zaključavanje zbog vanjske prijetnje zaključeno – i dalje slijediti policijske upute”.

Incident se dogodio skoro tri mjeseca nakon što je gomila pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upala u zgradu Kapitola, prošavši policiju i ubivši jednog policajca dok je pokušala da spriječi Kongres da izvede ključni ustavni korak uoči inauguracije predsjednika Joea Bidena.

BHRT